Otvorena birališta za predsedničke izbore u Crnoj Gori

Pravo glasa ima 542.154 birača, koji se opredeljuju između sedam predsedničkih kandidata

19.03.2023. 08:21
  • Podeli:
Crna Gora_predsednički izbori_glasanje_Foto Tanjug_Zoran Žestić (3)-6416c780713f7.webp Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Jutros u sedam sati u Crnoj Gori su otvorena biračka mesta za predsedničke izbore. Glasanje će trajati večeras do 20 časova.

Pravo glasa ima 542.154 birača, koji se opredeljuju između sedam predsedničkih kandidata.

To su: aktuelni šef države i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović; lider Nove srpske demokratije, kandidat liste Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić, kandidata Demokrata Aleksa Bečić i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Na izborima učestvuju i kandidat Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, kao i influenser Jovan Jodžir Radulović.

Ukoliko na današnjem glasanju nijedan kandidat ne dobije više od polovine glasova građana izašlih na izbore, 2. aprila će biti održan drugi izborni krug.

U drugom izbornom krugu nadmetaće se dva kandidata koja budu imala najviše dobijenih glasova u prvom krugu.

Cela Crna Gora je jedna izborna jedinica. Najviše birača je registrovano u Podgorici 143.608, a najmanje u Šavniku – 1.777.

Izbore prati veliki broj akreditovanih novinara i domaćih i inostranih posmatrača. Posmatrače Evropskog parlamenta predvodi hrvatski evroposlanik i izvestilac za Crnu Goru Tonino Picula.

Mandat predsednika Crne Gore traje pet godina, a svi dosadšnji predsednici bili su iz Demokratske partije socijalista.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()