Palo ključno veštačenje protiv Ivice Todorića: Kontroverzni hrvatski biznismen dobio na sudu?

Slučaj Agrokor dobio je potpuno novi obrt

06.11.2023. 15:17
  • Podeli:
Ivica Todorić Sanjin Strukić Pixsell-6548f52352f22.webp Foto: Sanjin Strukić Pixsell

Visoki krivični sud potvrdio je danas odluku da se knjigovodstveno-finansijsko veštačenje KPMG-a Poljska, koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih okrivljenih, izuzme iz spisa predmeta.

Izuzeto veštačenje koje je bilo ključni dokaz 

U saopštenju Suda se navodi da je utvrđeno da je prvostepeno rešenje Županijskog suda u Zagrebu u celosti pravilno i utemeljeno na zakonu.

"Trgovačko društvo KPMG Poljska kojem je u ovom predmetu bilo povereno veštačenje nije postupilo po nalogu državnog tužioca, jer nije u celosti izradilo nalaz i mišljenje, već samo deo koji se odnosi na zaključak. Ali, taj zaključak se temelji na podacima koje su izabrali, pregledali, analizirali, sortirali i potom preveli delatnici 'hrvatskog tima' tj. KPMG Croatia, kome je KPMG Poljska, uz znanje državnog tužioca poverilo izradu tog dela nalaza i mišljenja", navodi se u saopštenju Suda.

Konkretno, precizira se, veštak iz društva KPMG Poljska radio je ukupno 412 sati na nalazu i mišljenju, dok su dvoje višerangiranih menadžera i dvojica asistent menadžera KPMG Croatia radili 4632 sati, pa se evidentno ne radi o minornom, pomoćno-tehničkom pomaganju. 

"KPMG Hrvatska je u periodu od 31. decembra 2007. do 19. juna 2019., dakle i nakon postavljanja vanredne uprave  poslovala sa oštećenim, a taj kompleksan, dugogodišnji i lukrativni poslovni odnos sadržajno se preklapa s predmetom veštačenja", stoji, između ostalog, u obrazloženju.

Navode da je zaključak prvostepenog suda o odlučnoj činjenici uloge KPMG Croatia u izradi nalaza i mišljenja KPMG Poljska pravilan i predstavlja razlog za izuzeće KPMG Poljska i veštaka tog društva, što za posledicu ima da se nalaz i mišljenje ne mogu upotrebiti kao dokaz u postupku.

Sukob interesa?

Visoki krivični sud je odlučio da je knjigovodstveno-finansijsko veštačenje KPMG-a Poljska, koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih, izbačeno iz spisa. 

Time je Visoki krivični sud potvrdio odluku Županijskog suda u Zagrebu da je veštačenje Ismeta Kamala za poljski KPMG, koje je plaćeno čak 1,3 miliona evra, nezakonito. 

Kao što je od ranije poznato, za veštačenje, inače najskuplje u hrvatskoj istoriji, koje je potpisala poljska podružnica KPMG-a Todorićeva odbrana je tražila da se izdvoji iz spisa, tvrdeći da ga je napravila hrvatska podružnica KPMG-a pri čemu bi se radilo o sukobu interesa jer su u prošlosti radili za Ivicu Todorića, ali i tadašnju vanrednu upravu Agrokora.

Todorića i njegovih 14 saoptuženih optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužilaštvo, pribavljeno 923,6 miliona kuna, a ostatak od oko 320 miliona kuna holandskog Agrokor Investmentu BV.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()