Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Bijeloj: Porodica je blagoslovena Bogom

Patrijarh je istakao da postoje dva sistema vrednosti, jedan jevanđeljski, Hristov, Božiji, a drugi ljudski

28.09.2024. 14:47
  • Podeli:
Tan2023-10-1421222663_6 patrijarh porfirije foto media biro-652b95b4abf79.webp Foto: Tanjug/Media Biro

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas u Crkvi polaganja rize Presvete Bogorodice u Bijeloj liturgiju uz sasluženje arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, i tom prilikom je naglasio značaj služenja i prisustva liturgiji, kao i da bez Boga nema smisla života.

"Liturgija je centar našeg života, izvor sa kojeg se napajamo, ne samo snagom, čistim mislima i dobrotom nego i samim Bogom, kroz njegovo telo i krv, kroz sveto pričešće. Zato ne treba da nas čudi što je naš narod od pamtiveka podizao oltar Bogu živom, podizao hramove", rekao je patrijarh Porfirije tokom besede.

Patrijarh je podsetio da su ova svetinja i oltar podignuti pre 1.000 godina, a da je pre 200 godina ovde podignut hram u koji su dolazili preci da se uče smislu života, onome što je prioritet u odnosu na ono što je sekundarno, da se nauče jevanđelju Hristovom i njegovim zapovestima.

On je istakao da postoje dva sistema vrednosti, jedan jevanđeljski, Hristov, Božiji, a drugi ljudski.

"To nije ništa drugo nego smernica da je porodica crkva, da je porodica blagoslovena Bogom, da je ona data da bi se čovek naučio da je ljubav smisao života, da bez Boga nema smisla života", rekao je patrijarh i dodao da, ako ne postoji Bog i ljudi u njemu, sve je onda besmisleno.

Patrijarh Porfirije će u 19 časova prisustvovati svečanoj akademiji u Crkvi Svetog Nikole u Kotoru povodom 185 godina rada Srpskog pevačkog društva "Jedinstvo" iz Kotora, a sutra od 9 časova u Crkvi Svetog Nikole služiće Svetu arhijerejsku liturgiju.

Patrijarh Porfirije od juče boravi u Herceg Novom povodom obeležavanja 1.000 godina oltara i 200 godina od izgradnje Crkve polaganja rize Presvete Bogorodice u Bijeloj, navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve. 

Na mestu gde će se graditi saborni hram posvećen Sretenju Gospodnjem osveštao je krst.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Joanikije povodom velikog jubileja koji se obeležava u Bijeloj, patrijarhu Porfiriju uručio je patrijarške insignije i krst iz manastira Savina. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()