Petorica Srba osuđeni pred sudom BiH zbog zločina u Janji

Osuđeni su dobili od po dve i tri godine zatvora

08.06.2023. 14:18
  • Podeli:
sudbih_una1-63e0e3f23bbb8.webp Foto: Una

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je osudio petoricu Srba bivših pripadnika policije za, kako se navodi, ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Janji od 1992. do 1994. na kazne zatvora od po dve i tri godine, dok su ostali oslobođeni.

Milan Đokić i Branislav Trišić osuđeni su na po tri, a Zoran Tanasić, Žarko Milanović i Mladen Krajišnik na po dve godine zatvora. Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković su oslobođeni svih optužbi.

Oni su prvobitno bili optuženi za zločin protiv čovečnosti počinjen na području Janje u okviru širokog i sistematičnog napada, ali je Veće prekvalifikovalo delo u ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u junu 2016. godine, a postupak je razdvojen u odnosu na trojicu optuženih. Vlado Stjepanović i Ljubiša Ikić su preminuli, a Zoran Bogdanović nije sposoban za suđenje zbog bolesti.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom veću Suda BiH, prenose sarajevski mediji pozivajući se na Birn.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()