Plenković: Hrvatska će nastaviti da podržava Bosnu i Hercegovinu na evropskom putu

Plenković smatra da je važno da hrvatska vlada demonstrira podršku Hrvatima u severozapadnoj Bosni

02.03.2024. 13:46
  • Podeli:
andrej plenkovic armin durgut pixsell-65312a0c23b4a.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u danas u Banjaluci da očekuje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uslovne potrebne za otvaranje pregovora o članstvu u EU, dodajući da će Hrvatska nastaviti da podržava tu zemlju na evropskom putu, kao i Hrvate koji žive u BiH.

"Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku", rekao je Plenković za hrvatske medije, ocenivši da se u BiH radi mnogo kako bi se ispunili kriterijumi koje je postavila EK kako bi Savetu Evrope na zasedanju 20. i 21. marta preporučila da odobri otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, prenosi HINA.

Plenković je dodao da veruje da će biti usvojeni i preostali zakoni potrebni za to, kao i da njegove kolege u EU prate i prepoznaju napredak koji je BiH ostvarila od decembra.

Plenković smatra da je važno da hrvatska vlada demonstrira podršku Hrvatima u severozapadnoj Bosni, kao što, kako je naveo, snažno podržava ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. 

Plenković je u Banjaluci prisustvovao proslavi povodom postavljenja novog banjalučkog biskupa Željka Majića.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()