Plenković: Hrvatski vojnici neće u Ukrajinu, Milanović peva "rusku pesmicu"

Plenković je kazao da Rusi slave Milanovića

24.10.2024. 14:59
  • Podeli:
milanović plenković profimedia-65eed817c6124.webp Foto: Profimedia

 Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je danas da nijedan hrvatski vojnik neće otići u Ukrajinu, u sklopu aktivnosti NATO bezbednosne pomoći i obuke za Ukrajinu (NSATU), kao i da će na narednoj sednici saborskog Odbora za odbranu o tome govoriti zvaničnik NATO-a.

On je na konferenciji za medije rekao da bi u okviru aktivnosti podrške Ukrajini NSATU dva hrvatska vojnika trebalo da odu u nemački Viezbaden, ali ne i u Ukrajinu i  da mu već "pomalo dosadno deluje" stalno da govoriti isto, prenosi zagrebački Indeks.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i deo opozicije tvrdi da se Hrvatska preko NSATU uvlači u sukob sa Rusijom, a Plenković kaže da se radi o "manipulacijama i dezinformacijama" koje je Milanović generisao, a deo opozicije "nekritički prihvatio". 

"Vlada će tu temu isterati do kraja. Nisam još od opozicije čuo šta imaju protiv dva vojnika u Vizbadenu. Nema slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu. Niti ko to predlaže, niti to može da se dogodi", rekao je Plenković.

Prema njegovim rečima, NATO će u Ukrajini u sklopu aktivnosti imati nekoliko vojnika za vezu, ali da je reč o ljudima koji "ne idu da ratuju" nego da nadziru logistiku misije. 

"Nijedan od njih neće biti iz Hrvatske koja šalje samo dvoje od ukupno 700 vojnika", rekao je Plenković.

Najavio je da će na narednu sednicu saborskog Odbora za odbranu doći v.d. zamenika generalnog sekretara NATO Boris Ruge kako bi odboru, medijima i javnosti tačno objasnio što NSATU.

Plenković je kazao da Rusi slave Milanovića jer, kako je rekao, peva njihovu pesmicu i kritikovao ga zbog narativa o "zaraćenim stranama" umesto o Rusiji kao agresoru i Ukrajini kao žrtvi te agresije.

"Apelujem na opoziciju da radi dugoročnog kredibiliteta vlastitog zdravog razuma stanu na pravu stranu istorije", rekao je Plenković.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()