Porazno i nepravedno: Žene u Hrvatskoj zarađuju 1.032 evra u proseku manje od muškaraca

Potrebno je približiti se zemljama poput Luksemburga, gde je jaz u platama sveden na 0,2 odsto

14.11.2023. 15:15
  • Podeli:
kancelarija, posao, kolege, ofis, nadmetanje, konkurencija, muškarci, žene - profimedia-655380e8644dd.webp Foto: Profimedia

Žene u Hrvatskoj u proseku zarađuju 1032 evra manje od muškaraca zbog čega će do kraja godine raditi besplatno, upozorila je poslanica opozicionog SDP-a Andreja Marić povodom Evropskog dana jednakih plata.

"Od sutra kada se obeležava Evropski dan jednakih plata žene do kraja godine rade besplatno. Problem je to na kojem treba raditi ne samo putem evropskih direktiva koje nas na to teraju, nego na osnovu pozitivnih primera treba nešto da napravimo i sami" rekla je Marićeva.

Problema je, dodala je, puno a poređenja plata između muškaraca i žena su porazna.

Na nivou EU razlike u platama iznose 13 odsto, dok su u Hrvatskoj 11 odsto premda su u nekim sektorima te razlike još i veće. Potrebno je približiti se zemljama poput Luksemburga, gde je jaz u platama sveden na 0,2 odsto.

"Potrebno je raditi na transparentnosti jer žene i muškarci na jednakim pozicijama moraju biti jednako plaćeni. Takođe moramo priznati ulogu žena ne samo kao vrednih nosilaca društvenog i poslovnog života nego im priznati i ono što rade kroz svoju ulogu majki u svom porodičnom životu", navela je Marićeva.

Napomenula je da je upravo porodični život jedan od mogućih razloga koji dovode do problema nejednakih plata.

"Ravnopravnost polova je temeljna ustavna vrednost prema kojoj bi žene i muškarci trebalo da budu jednako zastupljeni u javnom i privatnom životu, imati jednaki status te jednaku korist od ostvarenih rezultata rada. U visoko obrazovanim ustanovama žene su zastupljenije, međutim na rukovodećim poslovima puno su manje zastupljenije od muškaraca", zaključila je Andreja Marić, preneo je HRT.

Klub poslanika opozicione SDP održao je danas i okrugli stol na temu "(Ne)jednake plate između žena i muškaraca-iz perspektive sveta, Evropske unije i Republike Hrvatske". Organizatori rasprave očekivali su da će službene podatke za Hrvatsku i rešenja za potplaćenost žena čuti od Ministarstva rada, ali resorni ministar Marin Piletić nije se odazvao pozivu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()