Posledice požara u Osijeku: Škole ne rade, u vazduhu pronađen kancerogeni formaldehid

Na mernim stanicama u Osijeku vazduh je bio umereno zagađen, a dim i neugodan miris plastike još se šire ovim područjem, javlja HRT.

09.10.2023. 13:05
  • Podeli:
požar osijek Pixsell Davor Javorovic-651d77182e8ed.webp Foto: Davor Javorović/Pixsell

U nekim uzorcima dima u Osijeku pronađen je kancerogeni formaldehid, nakon što je prošle nedelje izbio požar u fabrici "Drava", gde je u toku završno gašenje velikih količina plastike.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Osiječko-baranjske županije Nataša Turić pojašnjava da je reč o jedinjenju koje brzo vetri i ne zadržava se dugo u vazduhu.

"Koncentracije se menjaju u zavisnosti od smera vetra i njegove jačine. Za sva takva hemijska jedinjenja potrebno je duže izlaganje da bi imala štetni uticaj na samo zdravlje, a to nije slučaj", rekla je Turićeva.

Na mernim stanicama u Osijeku vazduh je bio umereno zagađen, a dim i neugodan miris plastike još se šire ovim područjem, javlja HRT.

Vatrogasni komandir Zoran Pakšec rekao je da naslage koje ne mogu da dohvate sredstvima za gašenje i dalje gore unutar podzemnog požara.

U nekim osiječkim osnovnim i srednjim školama zbog prevencije i danas neće biti nastave, kao ni u nekim okolnim mestima koja su bila zahvaćena dimom. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()