Poslednji dan pred izbore u Hrvatskoj - Milanović: Plenković vodi najkorumpiraniju vladu u istoriji zemlje

Predizborna kampanja u Hrvatskoj u senci sukoba Milanović-Plenković

15.04.2024. 11:03
  • Podeli:
predizborna kampanja hrvatska AP PhotoDarko Bandic via Tanjug-661ce6455004e.webp Foto: AP PhotoDarko Bandic via Tanjug

U finišu predizborne kampanje aktuelni predsednik Republike Zoran Milanović, koji pretenduje na premijersku funkciju posle izbora, ponovo je optužio premijera i lidera HDZ Andreja Plenkovića da je na čelu, kako kaže, najkorupiranije vlade u hrvatskoj istoriji, ali da mu to ne smeta, već mu smetaju mediji koji o tome pišu.

'Najkorumpiranija vlada u hrvatskoj istoriji'

Milanović je na svom Fejsbuk profilu objavio da je Plenković doneo tzv. „Lex AP“ i doveo sudiju Ivana Turudića po svaku cenu na čelo Državnog tužilaštva da bi, kako kaže, sakrili „pljačku i korupciju koju godinama sprovode HDZ-ovci“.

„Andreju Plenkoviću ne smetaju pljačka države i korupcija koju godinama sprovode članovi HDZ-ovog kartela. Ne smeta mu što vodi najkorumpiraniju Vladu u hrvatskoj istoriji. Ali smetaju mu oni koji govore o tome i mediji koji još uvijek slobodno pišu o njegovom kriminalu i korupciji. I kao svaki raskrinkani i ugroženi diktator, Plenković ih proglašava neprijateljima i urotnicima“, naveo je Milanović.

Zato je, ističe Milanović, sada valjda svima jasno, zašto je Plenković doneo „Lex AP“ i zašto po svaku cenu Turudića želi da instalira u DORH-u.

„Slobodni mediji pretnja su Plenkovićevom kriminalnom režimu i ako ih ne može kupiti onda će ih ućutkati represijom i silom. I tome se moramo suprotstaviti, jer bez slobodnih medija nema slobodnog društva“, naveo je Milanović.

Milanović je najavio da će odmah uknuti „Lex AP“ i zaustaviti, kako kaže, zakupce oglasnog prostora koje je Plenković pretvorio u svoju propagandnu mašineriju preko koje kupuje i kontroliše medije“.

„Dosta je“, napisao je Milanović.

Puhovski: Nikad HDZ i SDP nisu bili sličniji

Poslednjeg dana izborne kampanje u Hrvatskoj, stranke učesnice najavile su završna obraćanja, a politički analitičar, profesor Žarko Puhovski kaže da je kampanja protekla sa najmanje političkog sadržaja u poslednjih 30 godina.

Puhovski je, gostujući na zagrebačkoj N1 tv, rekao da se svuda u svetu događa nešto što se naziva personifikacija politike, da se bira između osoba, ne strategija, koncepcija ili svetonazora.

“Uopšte nismo imali rasprave. (Zoran) Milanović je ukinuo program. Plenković je išao u istom smeru", rekao je Puhovski koji je ponašanje hrvatske opozicije tokom kampanje poistovetio sa poslednjim raketnim napadom Irana na Izrael.

Predizborni skup HDZ-a u Zagrebu 14.4.2024. foto: AP PhotoDarko Bandic via Tanjug

"Opozicija se ponaša kao Iran, poslali smo 400 dronova na Izrael, doduše jedan je pogodio, ali velika je stvar da smo poslali 400 dronova. Oni su se time bavili, a ovi su kao Izrael rekli da mogu dalje kao dosad jer ih nisu pogodili”, rekao je Puhovski.

Prema njegovim rečima, HDZ Andreja Plenkovića i najuticajnija opoziciona SDP su bile sličnije nego ikada pre.

“Jedina logična solucija bila bi njihova koalicija, ali su se toliko zakrvili da je to nemoguće. Dogodiće se da u sredu ništa nećemo znati. Ono što hoću reći, najverovatnije će pravi cirkus početi u sredu navečer, kad vidimo koliko kome nedostaje. Nije sasvim jasno hoće li sve manjine biti zajedno i koliko je moguće da Milanović spoji levicu i desnicu”, naveo je Puhovski.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()