Predsednici opozicionih stranaka Srpske odbili sastanak sa Kristijanom Šmitom

Trivićeva i Vukanović su dobili poziv na sastanak od Šmita

12.09.2023. 10:06
  • Podeli:
Kristijan Šmit profimedia-1664735300550.webp Foto: Profimedia

Predsednici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj - Narodnog fronta i Liste za pravdu i red, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović -  saopštili su da se danas u Banjaluci neće neće sastati sa Kristijanom Šmitom.

Šmit je za danas popodne najavio dolazak u Banjaluku, nakon što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio donošenje uredbe kojom mu se zabranjuje pristup na teritoriju Srpske ili će u protivnom biti uhapšen i deportovan. Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Trivićeva je, kako prenose banjalučke Nezavisne novine, navela da je zvanično dobila poziv za sastanak sa Šmitom, u Banjaluci i da je njen odgovor bio negativan.

"Molim ostale aktere političke scene da ne govore u moje ime i u ime Narodnog fronta. Mejl sam poslala sat vremena nakon njegovog zvaničnog prijema, čim sam bila u prilici da to učinim.  Razloge odbijanja sastanka ne moram detaljno obrazlagati. Ovo je bio jedinstven stav svih članova predsedništva Narodnog fronta i nikakvog kolebanja po ovom pitanju nije bilo", navela je Trivićeva.

Vukanović je naveo da je dobio mejl i telefonski poziv iz Kabineta Kristijana Šmita za sastanak u jednom banjalučkom hotelu.

"Odmah sam odgovorio da ne želim doći na sastanak, koji predstavlja klopku za opoziciju, sa ciljem kompromitacije, i detaljno obrazložio razloge svog nedoslaska", naveo je Vukanović.

I potpredsednik opozicione PDP u Republici Srpskoj Igor Crnadak potvrdio da je odbio da se danas u Banjaluci sastane sa Kristijanom Šmitom, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()