Predsednik Srpske: Svetinje su neuništive, u eparhiji banjalučkoj podignuto više od 300 hramova

Narod se uvek vazdigne, tako se diže i crkva, i to je simbolična poveznica koja nas okuplja, dodao je Dodik

28.09.2024. 15:40
  • Podeli:
Tan2024-06-0620012129_4 milorad dodik Anton VaganovPool Photo via AP-6662b64cde15a.webp Foto: Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

U proteklih 20 godina u Eparhiji banjalučkoj podignuto je više od 300 hramova, rekao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da su crkve i hramovi neuništivi. 

"Bila mi je čast i zadovoljstvo da zajedno sa vladikom i našim sveštenstvom gotovo u svemu učestvujemo kao predstavnici Vlade i lično kako bismo na taj način Crkvu približili narodu, dajući mu priliku da se moli u hramovima", rekao je Dodik na  u banjalučkom naselju Paprikovac gde je prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom osveštanja Hrama Svetog velikomučenika Georgija, koji je obnovljen nakon 80 godina od rušenja. 

Dodik je, prenela je agencija Srna, čestitao svim ljudima koji su dali doprinos obnovi hrama, istakavši da se srpski narod tako okuplja i drži zajedno.

"Narod se uvek vazdigne, tako se diže i crkva, i to je simbolična poveznica koja nas okuplja", dodao je Dodik.

Svečanom činu osveštanja prisustvovao je veliki broj vernika, uključujući i srpskog člana Predsedništva BiH Željku Cvijanović, kao i ministra bezbednosti u Savetu ministara Nenada Nešića.

Svetu liturgiju služio je mitropolit banjalučki Jefrem, uz prisustvo episkopa i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. 

Hram Svetog velikomučenika Georgija srušile su ustaše 1941. godine, a 2013. godine je počela njegova obnova. U Hramu se nalazi i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Brzopomoćnice iz Svete Gore. 

Na Svetoj Gori, u manastiru Dohijar, nalazi se prototip ove ikone koji je prema crkvenom predanju naslikan u 10. veku, za života osnivača te svetinje, prepodobnog Neofita.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()