Procurili lični podaci 77.000 hrvatskih građana

Iz Agencije za zaštitu podataka (AZOP) rekli su da su započeli istragu.

16.12.2022. 14:04
  • Podeli:
lična karta hrvatska profimedia-639c6cb53a5d1.webp Foto: Profimedia

Iz hrvatske agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital u javnost su procurili lični podaci o 77.317 građana. Reč je o do sada najvećem curenju ličnih podataka u Hrvatskoj, izveštava index.hr. 

Osim ličnih podataka, procurili i podaci o dugovanjima

Iz te kompanije su izašli podaci koji sadrže ime i prezime, lični identifikacioni broj, datum rođenja, adresu stanovanja, naziv i PIB poslodavca, broj telefona/mobilnog, imejl adresa, dugovanje prema B2 Kapitalu, iznos glavnice, te iznos zateznih kamata, navodi portal.

Agencije za naplatu potraživanja, podseća se u tekstu, otkupljuju dugove loših kredita od banaka i teleoperatera i zatim ih same naplaćuju. 

Oni čiji je dug prodat žale se na postupanje tih agencija, ali niko im ne može pomoći jer su agencije osnovane kao trgovačka društva, a ne kao kreditne institucije. B2 Kapital većinom je otkupljivao loše kredite od banaka.  

Osim činjenice da je reč o dosad najvećem curenju ličnih podataka u Hrvatskoj i da će trebati da se utvrdi kako su se ti podaci našli u javnosti, pitanje je da li je ta agencija smela da obrađuje podatke na ovakav način, odnosno da se uz iznos duga nalaze i podaci o privatnom imejlu i broju mobilnog. Postavlja se i pitanje kako je B2 Kapital došao do tih podataka.

Neovlašćeno otuđenje podataka

Iz Agencije za zaštitu podataka (AZOP) rekli su za Index da su započeli istragu, a iz B2 Kapitala su potvrdili ovom portalu da je došlo do neovlašćenog otuđenja privatnih podataka njihovih dužnika i da sarađuju sa svim institucijama. 

Iz te agencije kažu da je prodaja tih ličnih podataka trećim licima s njihove strane isključena. 

"B2 Kapital d.o.o. obrađuje lične podatke isključivo u skladu s relevantnim zakonskim odredbama. B2 Kapital ne obrađuje lične  podatke na nezakonit niti nedozvoljen način", rekli su iz B2 Kapitala za Index.

Poslovanje ovakvih agencija trenutno nije definisano u hrvatskom zakonu. 

Naime, hrvatske banke prodaju nenaplative i teško naplative kredite trećim licima, odnosno agencijama za naplatu potraživanja koje nisu registrovane kao kreditne institucije, nego kao d.d. pa nisu pod nadzorom Hrvatske narodne banke ili Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga, napominje se u tekstu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()