Prvi dan graničnih kontrola na granici Slovenije i Hrvatske: Zabranjen ulazak za 20 osoba

Poklukar je rekao da će mera, koja je uvedena juče na 10 dana, morati da bude produžena zbog terorističkih prijetnji.

22.10.2023. 14:36
  • Podeli:
granica hrvatska slovenija Zeljko Lukunic PIXSELL-653023587db2d.webp Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Slovenija je onemogućila ulazak za 20 osoba nakon ponovnog uvođenja kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom, rečeno je tokom današnje posete graničnom prelazu Obrežje ministra unutrašnjih poslova Boštjana Poklukara i direktora policije Senada Jušića.

Mere će biti produžene

Poklukar je rekao da će mera, koja je uvedena juče na 10 dana, morati da bude produžena zbog terorističkih prijetnji.

"Sukob na Bliskom istoku je nepredvidiv, ne znamo kako će se razvijati. I zbog toga smo još oprezniji. Verujem da su te mere ispravne, a pre svega proporcionalne", istakao je ministar, koji u narednim danima očekuje intenzivnu međunarodnu saradnju na tom polju.

On je rekao da policija na granici sprovodi selektivnu kontrolu, ali da je njihov rad delotvoran, te da su otkrili krijumčara na graničnom prelazu na području u nadležnosti Policijske uprave Novo Mesto.

"LJudi koji žive sa obe strane granice ne osećaju veće posledice kontrole", naveo je Poklukar.

On je rekao da će početkom novembra otići u Trst, gde će se sastati sa italijanskim i hrvatskim kolegama, a početkom istog meseca primiće i ministra bezbednosti u Sajetu ministara BiH Nenada Nešića sa kojim će razgovarati o mogućnostima misije Evropske granične i obalske straže Fronteks u BiH, prenosi "Indeks".

"To su aktivnosti koje sprovodimo kako za bezbednost Slovenije, tako i za bezbednost zemalja Balkana i naravno EU", istakao je Poklukar.

On je rekao da je prema poslednjim podacima smanjen broj ilegalnih prelazaka granice, što je rezultat dobrog rada i saradnje slovenačke i hrvatske policije, kao i prelaska u jesen i zimu, kad se trend uobičajeno smiruje.

Zabranjen ulazak 20 osoba

Jušić je rekao da je od juče slovenačka policija zabranila ulazak u Sloveniju za 20 osoba.

"Reč je o državljanima trećih zemalja koji nisu ispunili uslove", naveo je Jušić.

On je pojasnio da je glavni fokus slovenačke policije na granici sa Hrvatskom i Mađarskom prevencija terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala, uz obezbeđivanje frekvencije saobraćaja i olakšavanja života ljudima u pograničnom području.

Jušić je pojasnio da novom merom nisu smanjene aktivnosti policije na zelenoj granici, kao ni mešovitih slovenačko-hrvatskih patrola na spoljnim granicama šengenskog prostora koje bdiju nad organizovanim kriminalnim grupama ili krijumčarima.

Slovenija je od juče, zbog povećanih terorističkih rizika, uvela nadzor granice sa Hrvatskom i Mađarskom, koji će trajati do 30. oktobra, nakon čega ga Vlada može produžiti. Zbog istog razloga Italija je juče uvela kontrolu na granici sa Slovenijom i Austrijom. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()