Rizik zbog ratnih zločina u Gazi: Brod sa oružjem za Izrael neće u Luku Bar, već ide u Hrvatsku

Amnesti Internešnal pozvao je ranije danas Sloveniju i Crnu Goru da spreče ulazak broda pod portugalskom zastavom u svoje luke

01.10.2024. 18:04
  • Podeli:
izraelski vojnici, vojska izraela, izraelska vojska, Gaza - 8 dec 2023 - AP Photo Moti Milrod, Haaretz, File Tanjug-6581a1f344f62.webp Foto: AP Photo/Moti Milrod, Haaretz, File/Tanjug

Brod pod portugalskom zastavom, MV Kathrin koji nosi eksplozive namenjene Izraelu neće ući u Luku Bar, saznaje portal RTCG iz dobro obaveštenih izvora. Navode da će brod u Hrvatsku, te da je zahtev koji je ranije predat crnogorskoj strani povučen u međuvremenu.

Amnesti Internešnal pozvao je ranije danas Sloveniju i Crnu Goru da spreče brod pod portugalskom zastavom, MV Kathrin, da pristane u njihove luke zbog jasnog rizika da bi taj teret mogao doprineti ratnim zločinima u Gazi.

Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinelo ratnim zločinima ili drugim ozbiljnim povredama ovog prava.

Iz Pokreta za Palestinu saopštili su da je vlasnik broda Ketrin koji nosi eksplozivni materijal za Izrael zatražio od Portugala da povuče zastavu.

"U toku je traženje nove zastave za brod Ketrin jer još ni jedna država nije dala dozvolu za svoju zastavu, što se svakog trenutka može promeniti. Brod neće moći za sada da uplovi ni u jednu luku i moraće da ostane na pučini. Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinelo počinjenju ratnih zločina ili drugih teških kršenja prava", saopštili su iz Pokreta za Palestinu.

Iz ovog pokreta su naveli da se Crna Gora kao država potpisnica Ugovora o trgovini oružjem obavezala na uspostavljanje najviših mogućih zajedničkih međunarodnih standarda za regulisanje međunarodne trgovine konvencionalnim oružjem u cilju smanjenja ljudske patnje.

"Pozivamo Vladu Crne Gore da hitno uvede embargo na oružje Izraelu i poštuje međunarodno humanitarno pravo i time prekine svoje saučesništvo u izvšrenju teških kršenja i genocida nad palestinskim narodom", navodi se u saopštenju Pokreta za Palestinu, prenosi portal RTCG.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()