Sabor odbio obučavanje ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Vladajući u petak nisu upeli da skupe glasove 101 poslanika

16.12.2022. 15:22
  • Podeli:
Sabor o proračunu_Patrik Macek_PIXSELL-1669722154078.webp Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Uprkos zalaganju hrvatskog premijera Andrije Plenkovića, hrvatski Sabor je danas glasao protiv obučavanja ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Za ovakvo mišljenje se zalagao i hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Hrvatski parlamentarci je trebalo da daju 101 glas za donošenje Odluke o sudelovanju pripadnika Oružanih snaga Hrvatske u misiji EU za vojnu pomoć za podršku Ukrajini - EUMAM.

Za tu odluku nije glasala potrebna dvotrećinska većina.

Hrvatska vlada je krajem novembra Saboru uputila predlog Odluke. Plenković je tada rekao da se nada pozitivnom ishodu glasanja.

Prethodno je hrvatski predsednik koji je ujedno i vrhovni zapovednik hrvatske vojske Zoran Milanović odbio da razmotri i da saglasnost za predlog Ministarstva odbrane za sudelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini.

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić ranije je preneo detalje odluke, čiji je tekst objavljen na Vladinim zvaničnim stranicama.

"Sudelovanjem Hrvatske vojske Hrvatska bi iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinela obuci ukrajinske vojske. Predlaže se da u misiji sudeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske uz mogućnost rotacije. Do 100 pripadnika ukrajinske vojske može preći granicu Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije", pojasnio je tada Banožić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()