Predsednik Vučić iz Skoplja: Kao i u vreme Svetog Save Srbija izabrala slobodu, a ne podaništvo

U Severnoj Makedoniji 27. januar je od 2007. godine nacionalni praznik Srba, a centralna svečanost se svake godine održava u prestonici

27.01.2024. 19:09
  • Podeli:
vučić sns nenad mihajlović tanjug-6579dcf2040fe.webp Foto: Nenad Mihajlović/Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da je kao i u vreme Svetog Save i danas pred Srbijom izbor - sloboda ili sizerenstvo, nezavisnost ili podaništvo i poručio da je Srbija izabrala slobodu i nezavisnost.

Vučić je istakao da se Sveti Sava s pravom zove ocem crkve i škole i da je jasno zahvaljujući i njegovim lekcijama da su mir i jedinstvo osnovni uslovi našeg opstanka i razvoja.

"Priča o Svetom Savi staje u jednu reč - izbor, od prvog Rastkovog do poslednjeg Savinog da i državi i crkvi obezbedi prave naslednike i povuče se. I kada se pogleda istorija i danas naš put zavisi od izbora, od toga hoćemo li kao narod izabrati slobodu ili nečije sizerenstvo ili vlast nad nama, nezavisnost ili vazalstvo, suverenitet ili podaništvo. Naša zemlja nije u jednostavnoj i lakoj situaciji", rekao je Vučić.

Ali bez obzira na težinu izazova, naša država je izabrala put slobode, suvereniteta i nezavisnosti, istakao je Vučić na akademiji.

"Da nalazimo se na evropskom putu, ali Srbija je jedina vojno neutralna zemlja koja tu svoju vojnu neutralnost čuva ljubomorno i nikada neće dozvoliti bilo kome drugom da njenu slobodu i njeno nebo i zemlju čuva", naglasio je Vučić, nakon čega je dobio aplauz prisustnih.
Istkao je da nije lako biti i ostati na evropskom putu, a ne odreći se svojih tradicionalnih prijatelja.

"Ne okrenuti im leđa u teškim trenucima i istovremeno ne pripadati horu svih onih koji su se hajci na njih već pridružili. Takođe, poput Save biramo načine na koje ostvarujemo svoje ciljeve i jasno nam je zahvaljujući njegovim lekcijama da su mir i jedinstvo osnovni uslovi i našeg opstanaka i našeg razvoja", istakao je Vučić.

U Makedonskom narodnom pozorištu održana je svečana akademija povodom obeležavanja nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Dana Svetog Save. Vučić je prvi put prisustvovao proslavi, na kojoj su govorili i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i doskorašnji premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski

Akademiji su prisustvovali i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković, ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nikola Selaković, direktor uprave za saradnju sa dijaspprom i Srbima u regionu Arno Gujon, kao i mnogobrojni predstavnici srpske zajednice u ovoj zemlji.

U  kulturno-umetničkom progamu nastupili su Branka Zečević sa orkestrom, najbolja srpska frulašica Neda Nikolić, makedonski klarinetista Blagojče Trajkovski, glumac Aleksandar Lazić, Marko Kačarević sa svojim pojačkim sastavom "Srbski pravoslavni pojci", grupa "Iskon" i  ansambl "Kolo".

U Severnoj Makedoniji 27. januar je od 2007. godine nacionalni praznik Srba, a centralna svečanost se svake godine održava u Skoplju.

Ove godine ustanovljen je i program "Svetosavska nedelja" tokom koje se realizuje niz aktivnosti u vezi sa četiri svetosavske akademije u četiri grada, Kumanovu, Skoplju, Tetovu i Bitolju.

Manifestacija Dani Svetog Save u Severnoj Makedoniji počela je 25. januara i traje do 4. februara, a završni je u Bitolju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()