Sećanje na stradalu decu Srpskog Sarajeva: Jedan od najtužnijih dana u našem nacionalnom kalendaru

Gde nema pravde za sve, nikada ne može biti ni poverenja

11.03.2024. 15:57
  • Podeli:
dan sećanja na stradalu decu srpskog sarajeva, 11 mart 2024 - foto Srna (4)-65ef19e374812.webp Foto: Srna

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu danas je obeležen Dan sećanja, sa posebnim akcentom na učenice te škole, Natašu Učur i Milicu Lalović, koje su sinonim stradanja dece na području Sarajevsko-romanijske regije.

Venci su položeni na spomen-obeležje u dvorištu Osnovne škole. Obeležavanju je prisustvovala i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, prenela je RTRS.

"Ovo je jedan od najtužnijih dana u našem nacionalnom kalendaru. Dan, kada plače i tuguje cela Sarajevsko-romanijska regija, u kojoj se sredinom 90-ih sabralo sve srpsko što je isterano i proterano iz današnjeg samozvanog multietničkog Sarajeva. Zajedno sa vama, sa svojom kolevkom u kojoj je nastala i životima odbranjena, danas plače cela Republika Srpska", rekla je Cvijanović.

Ovo je dan, dodala je ona, kada se sećamo stradale dece Srpskog Sarajeva, nedužnih i nevinih žrtava proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Onih, koji tako strašnu sudbinu ničim nisu, niti su uopšte mogli da zasluže, a ipak ih je zadesila uprkos svim moralnim, ljudskim i božanskim zakonima. Kao majka i kao baka, a potom i kao čovek, nemam snage, niti volje da pričam o brojevima, jer je i broj jedan u ovom slučaju previše. Svako od stradale dece bilo je celi univerzum svojim roditeljima, porodici, braći i sestrama, bakama i dedovima", navela je Cvijanović.

Foto: Srna

Istakla je da je sa svakim prerano ugašenim dečjim životom, ugašeno još nekoliko onih koji su izgubili smisao i volju da se bore u onim ionako teškim i tragičnim vremenima.

"Sigurna sam da takvu tugu i takvu bol ni približno ne može da spozna niko ko nije doživeo ovakvu tragediju. Nemoguće je spoznati ni zlo, niti monstruoznost onih koji su povlačili snajperske obarače, znajući da pucaju u nevinu decu i zauvek gase njihove živote. Toga su bile svesne ubice Nataše Učur i Milice Lalović koje su snajperskim hicima hladnokrvno likvidirane baš na današnji dan, pre 29. godina", rekla je Cvijanović.

Foto: Srna

Podsetila je da su one ubijene tokom primirja, igrajući se ispred svoje zgrade u naselju Grbavica i ne sluteći da će to biti njihova poslednja igra.

Upitala je kome su smetale Nataša i Milica i kakvu pretnju su one predstavljale bilo kome.

"Ko se to usudio da nasilno okonča njihove živote, ispisujući se iz ljudskog roda i svrstajući se tako među najbrutalnije zveri? Ono što posebno boli je što odgovor na to pitanje ni nakon skoro tri decenije nismo dobili. Oni koji su nanišanili i ispalili hice u Natašu i Milicu slobodno šetaju možda i tek nekoliko kilometara od mesta na kojem danas oplakujemo njihove nevine žrtve", rekla je srpski član Predsedništva BiH.

Foto: Srna

Poručila je da tamo gde nema pravde za sve, nikada ne može biti ni poverenja.

"Svedoci smo koliko je zločina nad srpskim narodom do danas ostalo nekažnjeno. To nas dodatno obavezuje da pamtimo naše žrtve, jer bi bio greh prepustiti ih zaboravu. Sve dok je sećanja na njih do tada ćemo znati koliko je strašna cena kojom je plaćena naša sloboda koja se zove Republika Srpska. Dužni smo da u miru čuvamo našu Republiku, njene institucije, nadležnosti, ali i istinu o Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojem je odbranjena", navela je, između ostalog, Cvijanović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()