Sijarto u Banjaluci: Jedan od prioriteta Mađarske je brže priključenje EU zemalja Zapadnog Balkana

U interesu i Evropske unije i Balkana je da se uspostavi trajni mir u ovom delu sveta

26.01.2024. 14:59
  • Podeli:
profimedia-0730731600 Peter Sijarto-63bd5277b4746.webp Foto: Profimedia

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je danas u Banjaluci da je jedan od prioriteta zvanične Budimpešte proces ubrzanja priključenja zemalja zapadnog Balkana EU.

Sijarto je posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom novinarima u Banjaluci rekao da je Mađarska na pragu predsedavanja Evropskom unijom i da će jedan od njenihh prvih prioriteta biti proces  ubrzanja Evropske unije zemljama zapadnog Balkana. 

"Evropskoj uniji je potrebna sveža energija, a zapadni Balkan je regija koja to može da obezbedi", naveo je Sijarto.

Sijarto smatra da je u interesu i EU i Balkana da se uspostavi trajni mir u ovom delu sveta i da je za uspešno ubrzavanje integracija neophodno da EU sa poštovanjem razgovara sa partnerima sa zapadnog Balkana.

"Sve zemlje članice EU kao i njene institucije treba da poštuju stavove i odluke zemalja zapadnog Balkana. Treba da se poštuju i rezultati izbora, jer ljudi u tim zemljama imaju pravo da biraju svoje predstavnike, i mi treba da poštujemo to pravo", naglasio je Sijarto.  

On je istakao da želi da proširenje bude uspešno, bez bilo kakvog ucenjivanja od EU.

"Zbog toga smo i do sada, a i dalje ćemo biti protiv da bilo koji predstavnik sa zapadnog Balkana bude stavljen pod sankcije. Bićemo protiv toga i da se smanjuju sredstva za pomoć zapadnoim Balkanu, jer na taj način se nanosi šteta ljudima koji ovde žive", poručio je Sijarto.

On je dodao da se nastavlja sa projektom privrednog razvoja Republike Srpske.

"Korist će svakako imati poljoprivrednici, kao i Republika Srpska i Mađarska", jasan je Sijarto.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()