Sistem "Amber alert" uskoro u Srpskoj: Posle nestanka Danke Ilić, aktivnosti su dodatno pojačane

Karan je ukazao i da su mediji jedan od najznačajnijih aktera tog sistema

31.03.2024. 14:56
  • Podeli:
Sinisa Karan_Ivica Galovic PIXSELL-63a306d8ab5ba.webp Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas u Banjaluci da su u Srpskoj u toku intenzivne aktivnosti oko uvođenja sistema ranog obaveštavanja o nestalim licima "Amber alert", izrazivši nadu da će veoma brzo biti uspostavljeni svi neophodni tehnički kapaciteti za njegovo pokretanje.

Karan je rekao da su intenzivne aktivnosti na uvođenju ovog sistema u Republici Srpskoj vođene i pre nestanka dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, a da su sada samo dodatno pojačane, kao i da ovog časa ulažu maksimalne napore za njegovo uvođenje.

On je ukazao i da su mediji jedan od najznačajnijih aktera tog sistema.

"Još od ranijih vremena, sa policijskog aspekta mi postupamo iste sekunde po dojavi o nestanku deteta. Jako je važno da se ne čeka neki period od 24 časa. U proteklom periodu smo imali nekoliko situacija koje smo uspešno riješili", izjavio je Karan novinarima.

Karan je podsetio da ovog časa Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nema nijednu raspisanu potragu za nestalim detetom u Republici Srpskoj, što je jako važno.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske posetili su ranije ove nedelje Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu s ciljem razmene iskustava, sagledavanja mogućnosti i identifikacije izazova vezanih za usvajanje "Ambert alert" sistema za uzbunjivanje u slučaju nestanka deteta u Republici Srpskoj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()