Sloveniji nakon poplava preti bolest koju prenose glodari

Ta zemlja je u vrhu po broju obolelih od te bolesti u Evropskoj uniji

31.08.2023. 15:00
  • Podeli:
Pacov_glodar_Foto Pixabay-64653475be1b6.webp Foto: Pixabay

Građani Slovenije koji žive u poplavljenim područjima u opasnosti su od leptospiroze. Ta zemlja je u vrhu po broju obolelih od te bolesti u Evropskoj uniji.

U poplavljenim područjima u Sloveniji ljudi su u opasnosti od leptospiroze, bolesti koju prenose glodari, ali i domaće životinje.

Nacionalni institut za javno zdravlje Slovenije je u avgustu potvrdio osam slučajeva, od kojih su svi zaraženi, pomagali u otklanjanju posledica poplava, javlja RTV Slovenija.

Ta zemlja je u vrhu po broju obolelih od leptospiroze u Evropskoj uniji.

Eva Ružić Sabljić, iz Insitituta za mikrobiologiju u Ljubljani, za nacionalni servis Slovenije je rekla da se trenutno leče dva pacijenta, a da je prethodno otpušteno šest sa dijagnozom leptospiroze.

Navodi da su svi živeli ili čistili u poplavljenim područjima, a da su neki i videli glodare.

Kako dolazi do zaraze

Eva Ružić Sabljić objašnjava da najčešće, miševi ili pacovi svojim urinom inficiraju vodu ili zemljište. Bakterije tamo preživljavaju tri do šest nedelja.

''Zarazimo se ulaskom u kontaminiranu sredinu, leptospiroza aktivno prodire kroz kožu, posebno preko navlažene kože, može se desiti i ako pijemo kontaminiranu vodu, ako plivamo u takvoj vodi, preko konjuktive", navela je Eva Ružić Sabljić.

Znaci bolesti su povišena temperatura, bolovi u mišićima, problemi sa varenjem, slični drugim bolestima. Simptomi se javljaju sedam do deset dana nakon infekcije. Ako imase javljaju snažniji bolovi žutica, manje mokraće, to upućuje na teži tok bolesti.

"Može doći do otkazivanja jetre i bubrega, kasnije se bolest može dodatno zakomplikovati pojavom meningitisa i zahvatanjem mnogih organa - od srca, pluća do kože. Može, ako je retko, završiti čak i smrću", kaže Mateja Logar sa Infektivne klinike u Ljubljani.

Lečenje leptospiroze počinje antibioticima, a ako je potrebno, može uključiti i dijalizu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()