Služen pomen i položeni venci i cveće za žrtve Bitke na Kozari

Na Mrakovici se danas obeležava 82. godišnjica Bitke na Kozari

07.07.2024. 12:38
  • Podeli:
Tan2024-07-0712351107_3 starović stevandić dodik kozata srna snežana tasić-668a6fdc101c1.webp Foto: Tanjug/Srna/Snežana Tasić

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije položili su danas vence na Centralnom spomen-obeležju na Mrakovici, povodom obeležavanja 82. godišnjice bitke na Kozari.

Prethodno je služen pomen žrtvama Bitke na Kozari.

Venac je u ime institucija Republike Srpske položio predsednik Srpske Milorad Dodik u pratnji predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića i ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željka Budimira, prenosi RTRS.

U ime institucija Srbije venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

Tanjug/Srna/Borislav Zdrinja

"Sarajevskim političarima su svakoga dana puna usta mržnje prema Republici Srpskoj. Zato Srpska i Srbija zajedno žele mir i znaće kako da ga sačuvaju, i na istoku i na zapadu, dok god sunce sija. Zato ćemo primenjivati sve ono što smo dogovorili na Svesrpskom saboru", naglasio je Starović, prenosi RTRS.

On je istakao da reč Kozara predstavlja sinonim za slobodu, ali i stradanje nevinih, dece, žena, staraca. 

"Pokušali su od Srba da prave roblje, da služimo onima koji su mislili da su zauvek zatrli srpsko ime. Od ove planine pa do Jasenovca i sve do daleke Norveške, spominje se slava Kozare. I tako će biti dok je srpskog roda i imena", dodao je Starović.

Cveće kod spomenika na Kozari položili su i predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Drugog svetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici gradova i opština potkozarskog regiona, kao i druge delegacije.

Ceremoniju obeležavanja 82. godišnjice Bitke na Kozari zajednički su organizovali odbori za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske.

Na Mrakovici se danas obeležava 82. godišnjica Bitke na Kozari, tokom koje su nemačke i ustaške snage ubile oko 40.000 srpskih civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()