Smanjen crnogorski državni dug

Iz Vlade navode da je tokom drugog kvartala 2023. godine došlo do smanjenja državnog duga u odnosu na prvi kvartal ove godine za oko 56 miliona evra.

31.07.2023. 13:57
  • Podeli:
kotor crna gora pixabay-64b658bd0e9a1.webp Foto: Pixabay

Ukupan dug države Crne Gore, bez depozita, na dan 30. juna ove godine, iznosio je 4,024 milijarde evra, ili 62,42 odsto BDP-a.

“Ukupan državni dug sa depozitima, iznosio je 3,751 milijardi evra ili 58,19 odsto BDP-a”, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade.

Spoljni dug iznosio je 3,613 milijardi evra, odnosno 56,05 odsto BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 411,07 miliona evra, odnosno 6,38 odsto BDP-a.

Depoziti su iznosili 273,22 miliona evra, uključujući 38.447 unci zlata (čija je vrednost na dan 30. juna 67,27 miliona evra) ili 4,24 odsto BDP-a.

Iz Vlade navode da je tokom drugog kvartala 2023. godine došlo do smanjenja državnog duga u odnosu na prvi kvartal ove godine za oko 56 miliona evra.

“Na smanjenje duga je u najvećoj meri uticala otplata državnih zapisa u iznosu od 39 miliona evra, kao i redovna otplata obaveza po osnovu duga”, ističe se u dokumentu.

Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih delatnosti, energetske efikasnosti, unapređenja putne infrastrukture i slično u toku drugog kvartala 2023. godine povučeno je oko 12,53 miliona eura, dok u istom kvartalu nije bilo novih zaduživanja za potrebe finansiranja budžeta.

“Tokom drugog kvartala 2023. godine, izvršena je otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 115,84 miliona evra, od čega se 50,76 miliona evra odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 65,08 miliona evra”, ističe se u dokumentu.

U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 40,72 miliona evra, od čega je, navode, otplata domaće kamate iznosila 7,18 miliona evra, dok je otplata ino kamate iznosila 33,54 miliona evra.

U toku drugog kvartala, nakon detaljne analize mogućnosti vezanih za dalju realizaciju hedžing aranžmana i zaključka Vlade, Ministarstvo finansija je realizovalo prekid hedžing aranžmana.

“Prekidom transakcije Država je prihodovala oko 64 miliona američkih dolara. Izlaskom iz hedžing aranžmana došlo je do povećanja vrednosti duga prema Exim Kina banci u evrima, imajući u vidu da se postojeći dolarski dug više ne prikazuje po kursu EUR/USD iz hedžing aranžmana od 1,18, već po srednjuem kursu Centralne banke Crne Gore na dan izveštavanja. Odnosno, u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal, došlo je do porasta duga prema Exim Kina banci za 47,10 miliona evra. Valutna struktura je takođe pretrpela promene pa je, na kraju drugog kvartala, udeo evrskog duga u ukupnom državnom dugu, u odnosu na kraj prvog kvartala ove godine opao sa 95,58 na 79,68 odsto”, ističe se u dokumentu, prenosi podgorički portal CdM.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()