Šta dosad znamo o aferi koja potresa Crnu Goru: Tri meseca od otkrivanja tunela ispod depoa suda u Podgorici

Popis u depou Višeg suda nije sasvim okončan ni danas

12.12.2023. 11:13
  • Podeli:
depo viši sud u podgorici facebook dritan abazović-6501f6b041e6c.webp Foto: Facebook@Dritan Abazović

Tri meseca od otkrivanja da je do depoa Višeg suda u Podgorici prokopan tunel nije do kraja poznato šta je odneto, ali ni ko su nalogodavci i finansijeri ovog kriminalnog poduhvata. 

Predsednik Višeg suda Boris Savić potvrdio je 12. septembra novinarima postojanje tunela, koji je zvanično otkriven dan ranije.

Prema zvaničnim podacima, u depou je bilo na desetine hiljada predmeta. Uglavnom, radi se o dokaznom materijalu iz brojnih krivičnih postupaka. Veruje se da je tu bilo i devet tona droge, ali i 400 komada oružja, te brojna sudska dokumenta, uključujući i telefonske prepiske između osumnjičenih mafijaša. 

Nakon početnog iznenađenja, istražitelji su se brzo konsolidovali, i počinioci su identifikovani.  Za provalu u sudski depo osumnjičena su četiri državljana Srbije, za kojima je raspisana međunarodna Interpolova poternica, a jedan od njih je u međuvremenu uhapšen u Švedskoj i čeka se odluka o izručenju. 

Istovremeno, u Podgorici je uhapšeno pet osoba i određen im je pritvor.

Popis u depou Višeg suda nije sasvim okončan ni danas, otkriveno je da je iz sudskog depoa nestalo oko 20 komada oružja i neki mobilni telefoni. Podgoričko tužilaštvo, koje vodi postupak, slalo je uregencije da sudska komisija što pre okonča popis, podseća portal RTCG.

Nije do kraja poznato ni ko su nalogodavci, prst sumnje uperen je prema "kavačkom klanu" ali javnost do danas nije informisana da li je otkriveno nešto konkretnije. 

Otvor u depou vodio je, kako je pokazala istraga, 35 metara dugim tunelom do stana u zgradi preko puta suda.

Crnogorska policija je 12. oktobra uhapsila četiri osobe, među kojima i Baćović. Ostali su Marjan Vuljaj, Ivica Piperović i Nikola Milačić. Osim njih, uhapšen je i Predrag Mirotić. Po policijskim i tužilačkim navodima, Mirotiću se na teret stavlja da je kopačima pružao logističku podršku tokom podzemnih radova.

Do danas, pitanje odgovornosti za propuste u sektoru bezbednosti i kako je ova operacija mogla da bude sprovedena a da službe ne reaguju, ozbiljnije nije otvarano, navodi portal.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()