Šteta najmanje 18,5 miliona evra: Policija potvrdila hapšenje kripto prevaranata Burazera i Travalje

Do sada je primljeno 250 krivičnih prijava i oštećeno više od 800 ljudi, ali je moguće da će taj broj da raste

15.11.2023. 14:37
  • Podeli:
u rijeci uhapšeni kriptoprevaranti, eugen travalja, 15 nov 2023 - foto Tanjug Hina Miljenko Klepac  (1)-6554c942cd908.webp Foto: Tanjug/Hina/Miljenko Klepac

Hrvatska policija potvrdila je danas hapšenje Luke Burazera, koji se sumnjiči da stoji iza kripto prevare teške nekoliko desetina miliona evra, a sa njim su uhapšeni i Eugen Travalja i jedna ženska osoba.

Burazer i Travalja su vlasnici propale firme za trgovanje kriptovalutama BitLucky, a mediji su sinoć objavili da su uhapšeni u Rijeci i da su sprovedeni na kriminalističko ispitivanje.

"Nakon višemesečnog složenog krim-istraživanja prevare počinjene protiv većeg broja građana, osumnjičeno je troje hrvatskih državljana starosti 30, 36 i 37 godina. Oni su bili direktor, prokurist i zaposlena u firmi na riječkom području. Osumnjičeni su da su lažnim prikazivanjem i laganjem u zabludu doveli veći broj klijenata", rečeno je na konferenciji za novinare organizovanoj tim povodom.

Predstavnici policije su novinarima rekli da se šteta procenjuje na najmanje 18,5 miliona evra. Oštećeno je, kazali su više stotina građana, a uhapšenima su pretraženi domovi i računari.

Foto: Tanjug/Hina/Miljenko Klepac

"Ljude su nagovarali na ulaganje. Oglašavali su se, a nakon uplaćivanja novca, odnosno kupovine kriptovaluta, plaćali su investitorima kako bi građane održali u zabludi", rečeno je.

Potpisivali su ugovore koji nisu imali nikakvu važnost, a s vremenom su novac od gađana prebacivali u svoje kriptonovčanike, dok su im deo novca vraćali kako bi ih održali u zabludi.

"Istraga je započeta na osnovu krivičnih prijava građana koji nisu mogli da dođu do svog novca", rečeno je na presu.

Osumnjičeni za prevaru su uhapšeni juče ujutru na svojim adresama, rekli su iz policije i dodali da za njima nije bila raspisana poternica.

"Pronađeni su određeni cold walleti i određene naprave koji će se koristiti za dalje istraživanje. Koliko je novca na njima i da li novca uopšte ima ili je na drugim računima, istraga će dati odgovore. Mi zasad ne možemo reći koliko je novca ostalo i da li je uopšte išta ostalo", rečeno je novinarima, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanje o tome kako će građani biti obeštećeni, rečeno je da je to drugo pitanje, odnosno da, ako ima novca na računu, onda će to biti vraćeno, a ako novca nema, oni će u privatnom postupku tražiti novac na ovaj ili onaj način.

Na pitanje koliko su oštećeni građani ulagali, odgovoreno je da su to bili iznosi od par hiljada do nekoliko stotina hiljada evra.

"Njihova firma uopšte nije bila registrovana za obavljenje ove delatnosti. Oni ne mogu više ništa kao firma", rekla je policija na konstataciju da firma još uvek posluje.

Predstavnici policije saopštili su da je do sada primljeno 250 krivičnih prijava i da misle da je prevareno više od 800 ljudi, kao i da je moguće da će taj broj da raste.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()