Sve nepravilnosti tokom glasanja u BiH: Meštani čitavog sela oslepeli, žena umrla u Sarajevu

Jedna situacija ove godine zvuči posebno neuobičajno, a desila se u Zenici

02.10.2022. 15:48
  • Podeli:
Izbori_glasanje_foto_UNA (3)-1664699696481.webp Foto: UNA

Od jutros u 7 su otvorena birališta u Bosni i Hercegovini gde se glasa na opštim izborima. Do poslepodneva, neregularnosti je bilo na nekoliko biračkih mesta, u većoj ili manjoj meri. 

Odjednom oslepelo 80 ljudi

Pored toga što je u mestu Hozići kod Novog Grada uhapšeno pet članova biračkog odbora, i u selu Čengić kod Bijeljine jedna zanimljivost. U tom selu zbog izbora čak je 80 ljudi slepih i trebaće im pomoć drugog lica kod glasanja.

Sve potvrde da su meštani tog sela “preko noći” oslepeli potpisala je direktorka bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin.

Kako saznaje RTVBN glasanje na biračkom mestu u tom selu je bilo skoro dva sata prekinuto, ali je nedavno nastavljeno.

Najzanimljivije je bilo kada su meštani tog sela počeli da prepoznaju ljude, koji juče nisu bili, a danas su slepi i imaju vodiče za glasanje. Pošto se radilo o većem broju takvih slučajeva glasanje je prekinuto. Naknadnim proverama je ustanovljeno da se radi o 80 lica, kojima su potvrde izdate u skorije vreme i to od direktorke Doma zdravlja Bijeljina, piše RTVBN, a prenosi N1 Sarajevo.

Biračko mesto otvoreno kasno - predsednik se uspavao

Biračko mesto 018, Mesna zajednica Ciglane u Sarajevu, jutros je otvoreno sa zakašnjenjem od više od sat vremena, jer se predsednik Biračkog odbora uspavao.

"Kasnili smo sa otvaranjem sat i 20 minuta. Razlog je što se predsednik Biračkog odbora uspavao. Bukvalno smo morali da obavestimo policiju da nema predsednika, pa su oni otišli na njegovu adresu. Došao je, šta će čovek, radi noćnu smenu i uspavao se”, potvrdili su u Opštinskoj izbornoj komisiji Centar.

Biralište će biti otvoreno sat i 20 minuta duže.

Ovo nije jedini slučaj kašnjenja otvaranja biračkih mesta, preko deset biračkih mesta danas je kasnilo sa otvaranjem za glasače iz istih razloga.

Otvorili biračko mesto na pogrešnoj lokaciji

Jedna situacija ove godine zvuči posebno neuobičajno, a desila se u Zenici. O njoj je predsednik CIK BiH Suad Arnautović govorio na prvoj izbornoj konferenciji dok je navodio sva ona mesta, tačnije njih 12, na kojima je došlo do kašnjenja u početku glasanja. Jedno je u Bihaću, četiri u Banjaluci, po jedno u Lukavcu i Srebreniku, gde je odustao predsednik, a slično se desilo i u Zvorniku, a potom i u Zenici, gde je došlo do premeštanja lokacije glasanja jer se birački odbor smestio na pogrešno mesto.

Naime, u telefonskom kontaktu sa predsednikom i članicom gradske izborne komicije Zenica, CIK je dobio informaciju da je glasačko mesto broj 093-A-060 otvoreno tačno u 7h. Ipak, nakon pola sata je utvrđeno da biračko mesto nije na pravoj lokaciji, već da je postavljeno na mestu gde je bilo i na opštim izborima 2018. godine. U 07:30h je glasanje prekinuto, biračko mesto zatvoreno, a uz pratnju policije, biračko mesto je prebačeno na lokaciju koja je za njega i predviđena.

Oduzete specijalne naočare za snimanje

Na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža zaplenjene su – naočare za snimanje.

"U 7.30 časova od strane predsednika izbornog mesta u OŠ “Sveti Sava”, opština Istočno Novo Sarajevo prijavljeno da je V. J. na pomenutom izbornom mestu došla sa naočarima za snimanje nepoznate marke“, saopštio je MUP.

Kako se navodi, taj predmet su privremeno oduzeli policijski službenici a o svemu je obavešten dežurni tužilac.

U 9.30 časova prijavljeno da je u Istočnoj Ilidži S.M. naočarima za snimanje snimio izborni listić, koji mu je izborna komisija oduzela. I toj osobi su oduzete naočari i obavešten dežurni tužilac.

 

Smrtni slučaj na biračkom mestu

Biračko mesto na Grbavici u Sarajevu, Mesna zajednica Grbavica 1, privremeno je zatvoreno.

Jedna žena, rođena 1941. godine, nažalost je preminula nakon što je imala epileptični napad na samom ulazu u biračko mesto.

Na licu mesta su bili Hitna pomoć i policija. Lekari su dali sve u pokušaju da spasu ženu, ali nakon sat vremena reanimacije, nažalost, nije joj bilo pomoći, piše Avaz.

Biračko mesto bi uskoro trebalo da bude ponovo otvoreno. Ovo biračko mesto će biti zatvoreno barem sat vremena, pa će rad produžiti i iza 19 sati.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()