Tužna godišnjica opet tera suze na oči: Ni 16 godina posle Denisa u Sarajevu se ništa nije promenilo

Mladi ljudi priznaju da se ne osećaju sigurno kada idu ulicama, bez obzira da li je napolju dan ili noć

Autor: Maja Popović
06.02.2024. 19:19
  • Podeli:
Mrnjavac_obiljezavanje_foto_UNA-65c208c1843eb.webp Foto: UNA

Prošlo je 16 godina od kada je, pri povratku iz škole, u Sarajevu ubijen maloletni Denis Mrnjavac. Tada je rečeno nikada više. Na žalost, do danas smo ih ponovili nebrojeno puta. Poslednje ubistvo 19-godišnjeg Farisa Pendeka uznemirilo je građane koji se s razlogom pitaju - živimo li na Divljem zapadu. U međuvremenu, policijske službe poručuju da su svesni situacije.

I danas se Sarajlije sećaju tog 6. februara, kada je život izgubio maloletni Denis. Njega su trojica huligana brutalno pretukla i izbola nožem, posle čega je preminuo.

"Uvek kada je neka godišnjica i kada se desi neki novi Denis i neko novo ubistvo, onda se setimo svega, ali evo šta je konkretno učinjeno i sami znate. Mislim da je ceo sistem zakazao. I vlast, i grad, i država - svi su zakazali", kaže majka stradalog Denisa, Ana Mrnjavac.

Tada su, poručuju Sarajlije, svi zakazali. Pa su isto ponovili i godinu dana kasnije, u slučaju Amara Mistrića, koji je ubijen iz vatrenog oružja u jednom sarajevskom kafiću. Zatim, 2016. godine ubijen je Dženan Memić, čije ubice su još nepoznate... I pre nepunih deset dana, život na sarajevskoj ulici izgubio je Faris.

"Svi misle da nije do njih, ali kao što rekoh - do svih je. I sami znate, evo, kako se dešavaju ubistva - mali Faris je isto ubijen i to iz vatrenog oružja. Pa gde je ta policija, zar je normalno da neko nosi oružje", zapitala je Ana Mrnjavac.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su izjavili da ne mogu da komentarišu ubistvo devetnaestogodišnjaka, jer se još radi na rasvetljavanju slučaja. Poručuju da je u njihovom fokusu da u najkraćem roku počinioce liše slobode i prikupe potrebne dokaze.

Veliki problem predstavlja nedostatak kadra - MUP-u Kantona Sarajevo nedostaje oko 700 ljudi. A kada su u pitanju krivična dela, čak 60 odsto lica su povratnici. Žargonom nadležnih - od ranije poznati policiji.

"I nama je frustritrajuće da radimo stalno s jednim te istim licima. Mi uradimo što je do nas. Uhapsimo osobu, obavimo kriminalističku obradu i predamo ga nadležnom tužilaštvu. Sud donese presudu i onda čekamo izvršenje. Nedovoljan kapacitet zatvorskih ustanova je jedan od problema. Mišljenja sam da policijski službenici odrade svoj posao do kraja. Mi nismo niti sudije, niti kadije. Ne možemo ni prisilno da naplatimo kazne koje duguju, ta pitanja morate da adresirate sudu, to nije pitanje za nas", kaže policijski komesar u MUP Kantonu Sarajevo Fatmir Hajdarević.

I tako u krug, dok se ne definiše ko je za šta nadležan. A u međuvremenu, ostaje nam da se nadamo da se neće ponoviti neki novi Denis, Amar, Dženan, Faris...

"Mislim da se ni ja, a ni svi moji vršnjaci, ne osećamo sigurno ni uveče, ali ni usred belog dana kada hodamo gradom", rekla je učenica Una Kovačević.

Pa zar smo do toga došli, da je mlade ljude strah da se šetaju Sarajevom?

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()