U BiH i dalje teško stanje: U Buturović Polju i mestu Raotići u toku delimična evakuacija

Neka sela u okolini Kreševa i dalje su odsečena

09.10.2024. 20:54
  • Podeli:
buturović polje poplave bih Armin Durgut pixsell-6706cf3b9047e.webp Foto: Armin Durgut Pixsell

U Buturović Polju i mestu Raotići u opštini Konjic, do zore je trajala delimična evakuacija stanovništva. U tom kraju 330 meštana napustilo je domove. U Jablanici njih 35. Od početka nepogoda, ukupno 411 ljudi.

"Vratio sam se u kuću po kese da ponesem odeću, kad sam stao video sam da je pola kuće nestalo", rekao je Alem Hakalović, meštanin Buturović Polja.

"Noć je protekla mirno, s tim da se vrši konstantni nadzor u smislu eventualne pojave novih klizišta. Sve to nije dovelo do prekida potrage za još šest službeno nestalih osoba, s područja Jablanice i Konjica, i raščišćčavanje terena", navodi Darko Juka, portparol vlade Herecegovačko-neretvanskog kantona.

Neka sela u opštini Kreševo, poput Deževice, i dalje su odsečena.

"Trebaće nam čistači da se operu zidovi, očiste kuće od blata i svega što je ostalo", napominje Renato Pejak, načelnik opštine Kreševo.

Pretragu na terenu otežavaju naslage materijala, visoko do pet metara ali i velika površina koja se pretražuje. Pomažu i spasioci iz Srbije koji veruju da za spasavanje još ima nade.

Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice SVS kaže da je tim Srbije u Turskoj nakom 72 sata pronašao živu osobu.

Milenković je istakao da lokalne vlasti donose odluku kada se prestaje sa pretragom terena, prenosi RTS.

U poplavama i klizištima koje su prošli petak pogodile delove BiH poginule su najmanje 22 osobe. Poplave su izazvale i ogromnu materijalnu štetu, a pomoć je stigla i iz zemalja regiona, Evropske unije, Turske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()