U Hrvatskoj 63 od 100 dece smatraju da su siromašni

Čak 18 odsto stanovništva u riziku od siromaštva

11.05.2023. 11:42
  • Podeli:
Zagreb_panorama_Foto Profimedia-64146b145f77f.webp Foto: Profimedia

Šest od 10 Hrvata krivi siromaštvo za svoj neprimereni socijalni status, a čak 63 na od 100 dece u Hrvatskoj smatra da je njegova porodica siromašna i da roditelji ne mogu da mu obezbede primeren socijalni i društveni status.

Decenijama se stepen siromaštva neke zemlje određuje prema prosečnim primanjima, odnosno veruje se da najveći rizik od siromaštva prati porodice i pojedince koji raspolažu s manje od 60 posto prosečnog dohotka.

Za Hrvatsku je prag siromaštva u 2022. godini bio 39.600 kuna godišnjeg dohotka za samca, odnosno siromašnim se smatra svako ko je mesečno raspolagao s manje od 3.300 kuna neto (jedan evro vredi oko 7,5 kuna).

Za porodice sa dvoje dece mlađe od 14 godina taj prag je prošle godine bio 83.160 kuna godišnje, odnosno 6.930 kuna mesečno.

Pokazalo se, piše Večernji, da je 18 posto hrvatskih građana, odnosno 694.000 osoba, živelo s manje novca od pomenutog iznosa i nalazi se u riziku od siromaštva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()