U Hrvatskoj preti opasnost od bujičnih poplava: Najviše pogođena Istra

Najviše kiše palo je na širem području Rijeke, između 100 i 200 milimetara po metru kvadratnom

03.10.2024. 10:45
  • Podeli:
PXL_031024_121663291 rijeka kiša Goran KovacicPIXSELL-66fe5968dab30.webp Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U pojedinim delovima Hrvatske očekuje se proglašenje mera odbrane od poplava zbog porasta vodostaja u nižim delovima slivova reka nakon obilne kiše, a moguće su bujične poplave i odroni, posebno na planinskim putevima i na Jadranskoj magistrali, javili su danas hrvatski mediji.

Zbog obilne kiše, koju je sinoć doneo ciklon koji je stigao u Hrvatsku preko Jadrana, preti opasnost od bujičnih poplava, a prvi su se na udaru našli Istra i Kvarner, preneo je HRT.

Najviše kiše palo je na širem području Rijeke, između 100 i 200 milimetara po  metru kvadratnom, javlja IstraMet. To je izazvalo bujične poplave i probleme u saobraćaju.

Meteorolozi su za danas u Hrvatskoj prognozirali pretežno oblačno vreme s kišom, mestimično obilnom, posebno na Jadranu i priobalnom području, gde su lokalno mogući i jači pljuskovi s grmljavinom.

Prognozira se jaka bura na severu Jadrana, a u području Velebita imaće olujnu jačinu s orkanskim udarima.

Za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Velebitski kanal za danas i sutra izdato je crveno upozorenje zbog snažnog vetra. 

Za ostatak Hrvatske izdato je narandžasto, odnosno žuto upozorenje zbog jake kiše i grmljavine. 

Zbog jakog vetra na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja zabranjen je saobraćaj za autobuse na sprat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a zbog nepovoljnih vremenskih uslova u prekidu je katamaranska linija Rijeka-Cres-Mali Lošinj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()