U Hrvatskoj uhapšen još jedan Srbin zbog navodnih ratnih zločina

Godinama je svakodnevno odlazio dvaput mesečno u Hrvatsku

25.05.2023. 15:27
  • Podeli:
hrvatska policija profimedia-646f62402acee.webp Foto: Profimedia

Hrvatska policija je na graničnom prelazu Bačka Palanka - Ilok uhapsila Srbina Čedu Smiljanića (67) zbog navodno počinjenog ratnog zločina početkom devedesetih godina na području Vukovara, saopštio je danas Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

Iz "Veritasa" ističu da je Smiljanić uhapšen još 21. maja prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku, sledećeg dana priveden tužiocu i određen mu je istražni zatvor, a da se sve odigralo u potpunoj medijskoj tišini.

Smiljanićevo hapšenje je od početka ove godine četvrto hapšenje osoba srpske nacionalnosti sa područja Hrvatske po hrvatskim međunarodnim poternicama zbog navodno počinjenih ratnih zločina.

Smiljanić je, prema "Veritasovim" saznanjima, osumnjičen da je u septembru 1991. godine, tokom "čišćenja" dela Vukovara zvanog "Sajmište", kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica, "zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih jedinica" počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prijatelji i članovi porodice rekli su da je Smiljanić godinama najmanje dva puta mesečno odlazio u Vukovar, da je poslednji put pred hapšenje bio i u Vukovaru na Đurđevdan ove godine i da nikada do sada nije imao problema.

Oni navode i da je Smiljanić u toku rata bio pripadnik TO Vukovar, ali da nije činio nikakva zlodela, pa ni ovo za koje je osumnjičen.

Smiljanić je sa porodicom napustio Vukovar 2000. godine i nastanio se na području Vojvodine, a poseduje državljanstvo Hrvatske i Srbije.

U januaru su američke vlasti uhapsile Jugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na 20 godina zatvora pod optužbom da je počinio ratni zločin u Petrinji, u februaru su irske vlasti uhapsile Vojislava Buzakovića koji je u međuvremenu i izručen Hvatskoj, a u aprilu su britanske vlasti uhapsile Milenka Marića, koji je izručen Hrvatskoj.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je, prema "Veritasovoj" evidenciji uhapšeno 187 Srba, od kojih su 74 ekstradirana u Hrvatsku.

U hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dela ratnih zločina nalazi se 31 lice srpske nacionalnosti, uglavnom pripadnika bivših JNA i Srpske vojske Krajine, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()