U kontejnerskom naselju na Baniji preminula beba: Vlasti sada nude smeštaj porodici

Baka preminule bebe pita, prenose hrvatski mediji, "otkud sada te prazne nekretnine" koje im dosad niko nije nudio.

15.12.2022. 11:54
  • Podeli:
petrinja kontejneri Edina ZukoPIXSELL-639afc887788c.webp Foto: Edina ZukoPIXSELL

Regionom je odjeknula vest da je u kontejnerskom naselju u Petrinji, gde su smešteni ljudi sa Banije čije su kuće urušene ili oštećene u zemljotresu, preminula dvomesečna beba.

Porodica je sa bebom i još jednim malim detetom živela u kontejneru u kome je, kako kažu, prokišnjavalo kada bi padale jake kiše. Beba je imala zdravstvenim problema od rođenja, ali je porodica ipak bila smeštena u neuslovnom kontejneru.

Neuslovni smeštaj, beba često imala temperaturu

Nakon što je beba preminula, kako kaže baka, odjednom se porodici nudi smeštaj između desetak praznih kuća i stanova.

Baka se pita sad, prenose hrvatski mediji, "otkud sada te prazne nekretnine" koje im dosad niko nije nudio.

Gostujući na zagrebačkoj N1, majka preminule bebe i baka su svedočile o neuslovnim uslovima u kojima je porodica živela u kontejneru, rekavši da je izolacija loša te da krov prokišnjava i da su imali problema sa grejanjem.

“Prokišnjava, ako zagreješ boravak, soba je hladna, ako zagreješ sobu, boravak je hladan. Više ne znaš šta bi napravio. Malog smo vodili kod doktora više puta, imao je čak i temperaturu preko 40", rekla je baka preminule bebe.

Kako kaže, sada odjednom njenoj ćerki se nudi da bira između 14 praznih kuća i stanova.

"Treba li se nešto ovako tragično da se dogodi da se ispostavi da ima praznih kuća? Nisu mogli to pre da reše? Sada kada se tragedija dogodila, gospoda nude 14 kuća", navela je ogorčena baka.

Nadležno županijsko državno tužilaštvo u Sisku je naložilo obdukciju tela deteta u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu da bi se utvrdio uzrok smrti bebe.

Na Baniji treću zimu zaredom stanovnici dočekuju u kontejnerima, a uprkos najavama hrvatske vlade, obnova stoji i život Banijaca zavisi od pomoći dobrotvornih i humanitarnih organizacija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()