U ponoć u Makedoniji počinje izborna tišina: Predsednički izbori u senci suprostavljenih tabora

Na predsedničkim izborima učestvuje sedam kandidata - pet muškaraca i dve žene.

22.04.2024. 14:24
  • Podeli:
izbori makedonija shutterstock-6626568fe100e.webp Foto: Shutterstock

Danas u ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči sedmih po redu predsedničkih izbora, koji će biti održani u sredu, 24. aprila i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u 19 sati.

Međutim, tokom trajanja izborne tišine u toku je izborna kampanja za parlamentarne izbore, koji su zakazani za 8. maj, za kada je planirano i održavanje eventualnog drugog kruga predsedničkih izbora.

Na predsedničkim izborima učestvuje sedam kandidata - pet muškaraca i dve žene.

Kandidati su aktuelni predsednik Stevo Pendarovski koga podržava SDSM i koalicija, Gordana Šiljanovska Davkova iz VMRO-DPMNE, Biljana Vankovska koju podržava Levica, Maksim Dimitrievski iz pokreta Znam, Stevčo Jakimovski iz stranke Grom, Arben Taravari iz koalicije Vredi i Bujar Osmani, kojeg podržava Evropski front.

Budući da se predsednički izbori održavaju u sredu, Vlada RSM je ovaj dan proglasila neradnim.

U birački spisak za predsedničke izbore u sredu, upisano je 1.814.317 birača, a u inostranstvu će glasati 2.569 birača sa državljanstvom Severne Makedonije.

Na predstojećim predsedničkim izborima sučeliće se, kao što je to i do sada bio slučaj, kandidati dva  suprotstavljena politička bloka levog centra SDSM i desničarskog VMRO-DPMNE, a unutaralbanskog političkog obračuna između Demokratske unije za integraciju (DUI) i ostalih političkih partija, koje uživaju snažnu podršku privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()