U susret izborima u BiH: Izborna tišina 24 sata, kampanja u finišu

U nedelju 2. oktobra održavaju se opšti izbori u BiH

26.09.2022. 16:01
  • Podeli:
izbori-una-1 Cropped.jpg Foto: UNA

Stara šala kaže da izborni zakon u BiH razumeju samo oni koji se kandiduju na izborima u toj zemlji, zbog komplikovanih izbornih procedura, pa zato i ne čudi što se izborni ciklus, koji se održava u ovoj susednoj državi na svake dve godine u ravnomernoj smeni lokalnih i opštih izbora, često nađe kao nedoumica i pitanje među građanima ove zemlje ali i onima koji žive u inostranstvu i glasaju na izborima.

Za koga se glasa?

Na opštim izborima 2. oktobra građani će birati članove Predsedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, poslanike u parlamentima dva entiteta, Republici Srpskoji Federaciji BiH, te poslanike u deset kantona u Federaciji BiH. 

Na opštim izborima u BiH bira se direktnim biranjem, a pravo glasa imaju svi građani stariji od 18 godina.

Izborna tišina

Izborna tišina u BiH traje 24 časa pred početak izbora i počeće u subotu 1. oktobra u 7 časova ujutro i trajaće do početka izbora u nedelju u 7 časova.

Izborna mesta otvaraju se u nedelju 2. oktobra u 7 časova ujutro, a zatvaraju u 19 časova.

Predizborna kampanja u BiH počela je 2. septembra i upravo ulazi u poslednju nedelju.

Na ovogodišnjim opštim izborima u BiH učestvovaće 90 političkih partija, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata što čini ukupno 145 političkih subjekata. 

Na prošlim izborima učestvovalo je 17 političkih subjekata manje.

Za funkciju predsednika Republike Srpske boriće se 31 kandidat, a između ostalih, kandidati su Milorad Dodik, predsednik SNSD-a, Јelena Trivić (PDP), Radislav Јovičić (DNS), Senad Bratić (Pokret Država), Ivan Begić, Ćamil Duraković (nezavisni kandidat), Neđo Đurić (SPS) i drugi.

Za poziciju tri člana Predsedništva BiH u trci će biti 10 kandidata.

Iz Republike Srpske to su Željka Cvijanović (SNSD), Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić (DNS), Borislav Bijelić (Stranka Život) i potpredsednik SDP-a Vojin Mijatović, koji je kandidat ispred koalicionog bloka Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Za člana Predsedništva iz reda bošnjačkog naroda boriće se Denis Bećirović, Bakir Izetbegović te Mirsad Hadžikadić, dok će se za mesto člana Predsedništva iz reda hrvatskog naroda boriti Željko Komšić i Borjana Krišto.

Centralni birački spisak

U Centralni birački spisak za ove izbore upisano je 3.368.666 birača, oko 13.000 više nego na prošlim opštim izborima 2018. godine. Za glasanje iz inostranstva prijavilo se 69.966 birača.

Za prve izbore nakon rata 1996. godine, registrovalo se 458 hiljada građana koji su živeli van BiH, a sada obično pristigne oko 30.000 glasova iz inostranstva.

U Srbiji će glasanje biti omogućeno u Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()