U Zagrebu počeo Krimski samit

Ovaj skup će omogućiti da se pošalje poruka jedinstva i podrška Ukrajini, kao i posvećenost zajedničkim vrednostima, poručio je predsednik Hrvatskog sabora

25.10.2022. 10:37
  • Podeli:
Krimski samit_Zagreb_učesnici_Međunarodna krimske platforme_Foto Sanjin Strukić Pixsell-1666686752419.webp Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

U Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci u Zagrebu počeo je prvi parlamentarni samit Međunarodne krimske platforme. Samit je okupio oko 50 parlamentarnih delegacija, a prisustvuje mu i predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi.

Otvorili su ga predsednici parlamenata Hrvatske i Ukrajine, Gordan Jandroković i Ruslan Stefančuk, koji je u svom obraćanju Rusiju optužio da je teroristička država.

"Jasno je da je Rusija teroristička država", rekao je Stefančuk i izrazio nadu da će i ostali prihvatiti tu činjenicu.

Jandroković je rekao i da će ovaj skup omogućiti da se pošalje poruka jedinstva i podrška Ukrajini, kao i posvećenost zajedničkim vrednostima.

"Hrvatska je ponosna što je mogla da organizuje ovaj samit u Zagrebu", rekao je Jandroković. On je istakao da ga duh ukrajinskog naroda danas podseća na duh hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

Hrvatski zvaničnici često izjednačavaju rusku agresiju na Ukrajinu sa ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, o čemu je juče govorio prvi ambasador SAD u samostalnoj Hrvatskoj Piter Galbrajt, istakavši da tu ipak postoji razlika.

Galbrat je precizirao da između Ukrajine danas i Hrvatske u Domovinskom ratu ima velike razlike jer, kako je naveo, "Jugoslavija i Hrvatska nisu toliko geopolitički važne i to je bio rat za nezavisnost", dok se, kaže, u "Ukrajini događa ruska invazija na državu koja je nezavisna i već 31 godinu međunarodno priznata", preneli su hrvatske mediji.

Samitu ne prisustvuje hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji je juče rekao da je Ambasada SAD tražila njegov susret sa Nensi Pelosi, ali da do toga neće doći jer je, kako je rekao, poziv došao prekasno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()