Ukoliko vam je potrebna, pomučićete se dok je nađete: Nestašica vakcina protiv tetanusa u BiH

Reč je o medikamentu koji je na listi esencijalnih lekova

19.04.2023. 15:29
  • Podeli:
profimedia-0499943044 MMR vakcina, vakcinacija-639edae83a0d8.webp Foto: Profimedia

U apotekama i zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini je nestašica vakcina protiv tetanusa. Ukoliko su vam potrebne, definitivno ćete se pomučiti dok ih pronađete.

Već nekoliko dana nije moguće jednostavno nabaviti ovaj preventivni lek s obzirom na to da ga dobavljači dugo nisu dostavljali, a skoro sve zalihe koje su apoteke i zdravstvene ustanove u BiH imale, su potrošene, prenosi Srpskainfo.

Reč je o medikamentu koji je na listi esencijalnih lekova, međutim šanse da ga trenutno pronađete u BiH su vrlo male.

U Federaciji BiH je praksa uglavnom takva da građani vakcinu protiv tetanusa nabavljaju u apotekama, dok se u Srpskoj uglavnom čuvaju u domovima zdravlja.

Iz nekoliko vodećih apoteka u FBiH reklo je kako je već desetak dana nestašica te ih je moguće nabaviti samo u retkim, “zabačenijim” apotekama gde je ostala nekolicina vakcina koje nisu prodate.

Isti odgovor je i iz sarajevske hitne pomoći, koji su istaknuli da kod sebe ne čuvaju vakcine, ali da ih građani ovih dana ne mogu pronaći ni u apotekama.

U Srpskoj s druge strane, apoteke ne nabavljaju vakcine protiv tetanusa s obzirom na to da o njima vode računa domovi zdravlja, koji su kazali da bi ih u pojedinim ambulantama trebalo da su još uvek dostupne.

Iz resornih ministarstava se nisu javili kako bi kazali šta je razlog nestašice i kada se može očekivati da stignu i budu dostupne građanima Bosne i Hercegovine.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()