Ustavni sud Hrvatske: Milanović ne može da bude mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Ustavni sud upozorio je 18.3. Milanovića da njegovo kandidovanje na listi bilo koje stranke ili liste, kao i isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlašćenjima predsednika

19.04.2024. 15:10
  • Podeli:
Zoran Milanović_Foto Profimedia-63cab21fddd25.webp Foto: Profimedia

Ustavni sud u Hrvatskoj se oglasio oko izbora i angažmana predsednika Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji.

„Ustavni sud upozorio je 18.3. Milanovića da njegovo kandidovanje na listi bilo koje stranke ili liste, kao i isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlašćenjima predsednika. Upozoren je da mora da podnese ostavku ako odluči da se kandiduje. Ustavni sud pozvao je predsednika i SDP da prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu“, rekao je predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na početku konferencije za novinare, prenosi Index.hr.

Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupala po upozorenju Ustavnog suda, rekao je Šeparović. „Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštivao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju učesnika na izborima“, dodaje se.

„Tokom cele kampanje on je postupao suprotno Ustavu“, kažu. 

„Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama predsednik republike, a da prethodno nije podneo ostavku, doveo u poziciju da ne može da bude mandatar niti predsednik vlade“, rekao je Šeparović.

Šeparović je upitan šta ako Milanović da ostavku.

„Svako je dužan da se drži Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsednik je pravosnažno upozoren da može učestvovati u kampanji, ali da mora da podnese ostavku. Sad je gotovo. On više ne može da bude mandatar“, rekao je Šeparović.

„Mi smo rekli stav, on se svojim postupcima sam doveo u poziciju da ne može da bude mandatar i da političke stranke moraju o tome da vode računa. A po potrebi će Ustavni sud doneti posebnu odluku“, rekao je Šeparović.

„On je sada i predsednik, ali i da je, kako je sam naveo, mandatar. Prema ustavu, predsednik poverava mandat onome ko na osnovu obavljenih konsultacija, to je bitno, donese potpise. On ne može istovremeno da učestvuje u konsultacijama u kojima bi bio i predsednik i budući mandatar“, rekao je Šeparović.

Šeparović je rekao da bi, u slučaju da poslanici donesu 76 potpisa s željom da Milanović bude mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao da poniši.

„On nije bio na listi, ali je istupao kao budući premijer. Govorio je da neće poštovati upozorenje Ustavnog suda. Prezentovao je program i članove buduće vlade. Imamo nepobitne javno dostupne izvore. Nije bitno samo šta je govorio, nego je i svojim ponašanjem tako postupao. To je ključno“, rekao je.

„On nije dao ostavku nakon upozorenja Ustavnog suda, a nastavio je da se ponaša kao učesnik u izborima. To je ključno“, kaže Šeparović.

„Mi pre izbora nismo želeli da se oglašavamo da ne bi uticali na volju birača. Mi smo svoje rekli, upozorenje je bilo, nije bilo potrebe da se svaki dan javljamo“, kaže.

„Ovo je toliko jasno kršenje Ustava da ovo sud nije mogao da prećuti“, dodao je. „Ovo je kršenje Ustava. O odnosu predsednika i premijera neću govoriti, kao predsednik Ustavnog suda ne podržavam takav odnos“, kaže.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()