Veliki problemi u Hrvatskoj: Zbog prelaska na evro prestaju da rade kartice i bankomati

Zbog prelaska sistema banaka na evro u Hrvatskoj se do ponoći iz minuta u minut gomilaju problemi

31.12.2022. 13:45
  • Podeli:
inflacija u eurozoni_PIXABAY-1667236470751.webp Foto: Pixabay

Hrvatska narodna banka upozorila je svoje građane da tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, a kod nekih banaka sve do 2.1. mogu očekivati probleme sa radom bankovnih kartica.

Bankomati i kartično plaćanje prestaje sa radom tokom novogodišnje noći

Najvažnija je informacija da kartice kasno večeras i tokom noći određeni period neće raditi (trajanje zavisi o banci čija je kartica) pa se preproručuje građanima da se obezbede gotovinom što mogu učiniti na bilo kom bankomatu koji je funkcionalan jer se do 15. januara ne plaća naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka, prenosi Index.hr.

Dodatni problem stvara i to što svi bankomati ne rade i neće raditi tokom ovih dana zbog istog razloga - prelaska njihovog sistema rada na evro.

Hrvatska narodna banka izdala je i saopštenje u kome se navodi da će se konverzija iz kuna u evro odvijati tokom vikenda što bi trebalo smanjiti uticaj prekida u pružanju bankovnih i finansijskih usluga na građane i firme.

Kako navode, kratki prekidi u mogućnosti plaćanja karticama očekuju se u noći 31. decembra na 1. januar, neposredno pre i posle ponoći. 

Takođe, za vreme novogodišnjeg vikenda, internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno te u većini slučajeva neće biti moguće izvršavati onlajn plaćanja, upozorila je HNB.

Sve do 14. januara u ponoć građani mogu istovremeno da koriste i kune i evre, navode iz HNB-a.

Neke aplikacije mobilnog bankarstva još u ponoć su prestale sa radom, pišu hrvatski mediji.

Konverzija kuna u evro

Usluge poput onlajn pokretanja rominga ili uzimanja dopune za mobilni telefon takođe neće biti moguće u novogodišnjoj noći.

Hrvatska je ranije pozvala svoje građane da sve kune polože na svoje tekuće račune kako bi što jednostavnije konvertovali novac u evro.

Ipak, konverzija će biti moguća i tokom godine, a najveći problem će predstavljati upravo bankomati i njihovo prilagođavanje na evro.

Najveći problem u novogodišnjoj noći imaće ipak ugostitelji.

Naime, zbog prestanka rada kartičnog poslovanja, biće problem naplatiti potrošeno piće i hranu od gostiju ukoliko gost kod sebe nema dovoljno gotovine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()