Vijesti: Analiza pada podrške DPS bloku u poslednje četiri godine

Prema analizi Vijesti, stvari za DPS ozbiljno počinju da se menjaju 2020. godine

26.10.2022. 10:04
  • Podeli:
milo_djukanovic_una-1666556095817.webp Foto: UNA

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Ðukanovića sa tradicionalnim partnerima beleži drastičan pad izbornog rezultata na lokalnim izborima održanim u nedelju, koji je počeo još pre četiri godine.

To pokazuje analiza rezultata ovogodišnjih lokalnih izbora u 14 gradova i opština u Crnoj Gori, koju je objavio portal podgoričkih Vijesti, sačinjenoj na osnovu rezultata iz 13 opština, jer rezultati iz Šavnika još nisu dostpni.

Podaci pokazuju da je blok oko DPS imao oko 90 hiljada glasova, što je čak 35 hiljada glasova manje nego četiri godina ranije, a u računici je jedna opština više, što znači da je razlika još drastičnija, piše podgorički dnevnik.

Nasuprot bloku oko DPS-a, blok koji čini parlamentarna većina formirana posle izbora 30. avgusta 2020. godina, ima 128 hiljada glasova, što je preko 55 hiljada glasova više.

Ako se uporede rezultati sa 2020. godinom, gde je bila znatno veća izlaznost, DPS opet ima 35 hiljada glasova manje, a blok oko "stare većine" osam hiljada glasova manje.

Posmatrano po gradovima, DPS blok beleži pad u svakoj opštini, osim u Baru, u odnosu na 2020. Najveća prednost je i dalje u Rožajama, ali je i tamo pala sa 96 odsto na 82 odsto. U Plavu je pad sa 77 odsto na 69 odsto. U Baru je mali rast sa 56 na 57 odsto, a u Bijelom Polju je pad sa 55 na 52 odsto.

U Podgorici je, u poređenju s 2020. godinom, DPS blok pao sa 41 na 38 odsto, u Kolašinu sa 45 na 36 odsto, u Danilovgradu sa 44 na 34 odsto, u Tivtu sa 51 na 44 odsto, na Žabljaku sa 47 na 33 odsto, a potpuni brodolom je, navodi se, u Pljevljima gde je usledio pad sa 38 odsto na svega 25 odsto. U Plužinama je blok oko DPS-a osvojio svega sedam odsto glasova.

Politički blok okupljen oko DPS, koji čine SDP, SD, BS i HGI, a koji sebe naziva "suverenističkim", je na lokalnim izborima 2018. godine, koji su održani u 12 opština, osvojio je ukupno oko 125 hiljada glasova. 

Njihovi oponenti, blok u kom su Demokratski front (DF), Demokrate, Građanski pokret (GP) URA, Socijalistička narodna partija (SNP), na tim izborima imali su oko 72 hiljade glasova.

Prema analizi Vijesti, stvari za DPS ozbiljno počinju da se menjaju 2020. godine, na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta, koje je obeležila velika izlaznost, a na kojima su trijumfovale tri koalicije, koje su predvodili DF, Demokrate i GP URA.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()