Vučić prisustvovao svečanom otvaranju Doma zdravlja "Srbija" u Stanarima u Republici Srpskoj

Radovi na izgradnji nove zgrade su počeli pre dve godine

02.09.2024. 11:03
  • Podeli:
stanari, 2 sept 2024 - foto TANJUG JADRANKA ILIĆ (2)-66d5b90347f03.webp Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom otvaranju novoizgrađenog Doma zdravlja "Srbija" u Stanarima, u blizini Doboja, u Republici Srpskoj. Predsedniku Vučiću je uručena povelja počasnog građanina. Otvaranju prisustvuju i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, kao i predsednik opštine Stanari Radojica Ćelić.

U Stanarima su i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i ministar Republike Srpske Alen Šeranić i direktor Doma zdravlja Slaven Jerinić.

Predsednik Vučić je tom prilikom poručio da će Srbija nastaviti da pomaže Republiku Srpsku koliko god može.

"Nastavićemo koliko god možemo da pomažemo, jer mi ne možemo da opišemo koliko vi nama pomažete opstankom na svojim ognjištima i ljubavlju koju pokazujete prema Srbiji", istakao je Vučić.

Kaže da je pesma koja je izvedena pre njegovog obraćabnja "Moja Srbija - zahvalna Srpska", autora Miroslava Janjanina, nešto najlepše što je čuo.

"Otac mi je s ove strane Drine, dakle zapadno od Rine, iz sela Čipuljić kod Bugojna. I sećam se i kad sam bio mali bio, pošto je to srpsko selo, uvek se pričalo o Srbiji. Neko je izvozio balvane debla, neko je izvozio svinje za Srbiju. Ali svaki put, bez obzira što je Srbija u tom trenutku čak bila i manje razvijena, oni su ulazili sa posebnom emocijom, vraćali se i uvek govorili deset puta lepše od onoga što su mogli da vide u našoj Srbiji", rekao je Vučić.

Kaže da tada nije mogao da razumem odakle tolika ljubav prema Srbiji.

Vučić je rekao da mu je jedan čovek ranije rekao:

"Vi nikada u Srbiji nećete moći da razumete koliko vas mi volimo. Koliko vas mi ljudi sa ove strane Drine volimo. Šta je nama Srbija i koliko nama Srbija znači".

Vučić je zato poručio građanina Republike Srpske da ne samo da  imaju predsednika Srbije koji jednako voli Srbiju kao i Srpsku.

"Imate narod u Srbiji koji voli Republiku Srpsku svim srcem jednako onoliko koliko vi volite Srbiju. I to je nešto što smo uradili u prethodnim godinam", naglasio je Vučić.

Srbi ostaju na Kosmetu

Vučić je poručio i da će Srbi sa Kosova i Metohije ostati da žive u južnoj srpskoj pokrajini, uprkos želji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i mnogih drugih da nestanu sa tih prostora.

"Srbi sa Kosova i Metohije ostaće na Kosovu i Metohiji, uprkos želji i Albina Kurtija i Nenada Čanka i Sonje Biserko i mnogih drugih da Srbi s Kosovo i Metohije nestanu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše to što je vlada u Prištini objavila da su predsednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko i bivši lider LSV Nenad Čanak obavestili Kurtija, da Vučić navodno želi da preseli Srbe sa KiM u Sandžak.

On je dodao da je gledao razne cirkuse u životu, ali da nikada nije video cirkus kakav su spremni da naprave Aljbin Kurti, Sonja Biserko i Nenad Čanak.

"Na pamet mi ne bi palo da tako nešto smislim. Kratko, ali glupo", rekao je Vučić.

Bićemo garant mira i poštovanja Dejtona

Predsednik je istakao i da će Srbija biti tu uvek da bude i garant mira i garant poštovanja Dejtonskog sporazuma, ali i garant postojanja i opstanka Republike Srpske.

"I to je nešto što niko ne može da nam oduzme. I sve je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Mi smo im uvek govorili da poštujemo BiH, ali i Republiku Srpsku i njen integritet u okviru BiH", rekao je Vučić u Stanarima na otvaranju rekonstruisanog Doma zdravlja, čiju rekonstrukciju je finansirala Republika Srbija.

Vučić je rekao da Republika Srpska i Srbija nikada neće ići jedna protiv interesa druge, niti da će dozvoliti ugrožavanje srpskog naroda i da će obe strane, uprkos pritiscima, nastaviti da se razvijaju.

Dodao je da je takvo delovanje između Srbije i Republike Srpske dogovorio predsednikom Srpske Miloradom Dodikom, zahvaljujući mu na tome.

"Ne samo da uz sebe imate predsednika Srbije koji jednako voli Srbiju kao i vašu i svoju Srpsku, već imate i narod u Srbiji koji voli Republiku Srpsku, jednako onoliko koliko vi volite Srbiju ", rekao je Vučić.

Sve počelo pre dve godine

Radovi na izgradnji nove zgrade Doma zdravlja u Stanarima su počeli pre dve godine, na mestu gde se nekad nalazila stara ambulanta koja je srušena. 

Objekat Doma zdravlja je površine oko 1.750 metara kvadratnih, ima prizemlje i dva sprata, obuhvata porodičnu hitnu, biohemijsku labaratoriju, stomatologiju, a u narednom periodu u planu je širenje u smislu službi - pedijatrija, ginekologija, radiologija.

U Domu zdravlja zaposleno je 59 zdravstvenih radnika, koji pružaju  usluge za oko 5.400 pacijenata. Izgradnju doma zdravlja je finansirala Vlada Srbije, a projekat je koštao oko 3,7 miliona konvertibilnih maraka. 

Dom zdravlja se nalazi u centru opštine neposredno uz regionalni put Doboj-Prnjavor.

Kamen temeljac položen je 15. jula 2022. godine u prisustvu tadašnjeg predsednika Republike Srpske Željke Cvijanović, ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića i konzula Srbije u Banjaluci Vesne Marinković.

Stanari su nekada bili u sastavu opštine Doboj, ali su pre 10 godina dobili sastav opštine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()