Zastava Bosne i Hercegovine postavljana na dno reke Une

Ronilački klub iz Bihaća odlučio da na ovaj jedinstven način obeleži ovaj 25. novembar – Dan državnosti BiH, praznik koji Republika Srpska ne nepriznaje i ne proslavlja

Autor: Web UNA Srbija
25.11.2022. 15:18
  • Podeli:
Zastava BiH_Dan državnosti_zastava_reka Una_Foto Anadolija (1)-1669385554571.webp Foto: Anadolija

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je pre 79. godina u Mrkonjić Gradu održano Prvo zasedanje ZAVNOBiH-a, na kome su donesene odluke o obnovi državnosti BiH. Republika Srpska ovaj dan ne nepriznaje kao praznik, niti se on u njoj proslavlja.

Klub ekstremnih sportova "Spectrum" iz Bihaća je odlučio da na jedinstven način obeleži ovaj 25. novembar. Grupa ronilaca je postava zastavu Bosne i Hercegovine na dno reke Une – "lepotice među rekama", javlja Anadolija.

Povodom čestitke koju je građanima BiH uputio američki predsednik Džozef Bajden, oglasio se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je podsetio da BiH nema zakon o praznicima, "niti ijedan zakonom ustanovljen praznik koji se slavi i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH".

Današnji dan se uglavnom obeležava u FBiH u znak sećanja na Prvo zasedanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu 1943. godine, na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, podseća Tanjug.

Originalni dokumenti, kao što je Rezolucija Prvog zasedanja ZAVNOBiH-a, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, i Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasedanja ZAVNOBiH-a održanog 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu, čuvaju se u depou Arhiva Bosne i Hercegovine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()