Zatvorena birališta u Bosni i Hercegovini

U 19.00 časova su zatvorena birališta u BiH

02.10.2022. 19:10
  • Podeli:
izbori_denis kapetanovic - pixsell-1664727841923.webp Foto: Denis Kapetanovic / Pixsell

Do 15 časova na opštim izborima u BiH glasalo 35 posto birača, manje za 2,2 posto nego 2018. godine što je nešto manja izlaznost od one kako se očekivalo na prvom preseku u 11 časova kada je izlaznost bila upravo za tih dva odsto veća nego pre četiri godine.

Izbore je obeležio i nesvakidašnji slučaj kada je policajac Predrag Petrović spasio život mladiću D.R. /25/, kom je pozlilo na biračkom mestu Rakino Brdo, opština Osmaci.

Izbore su obeležile i nepravilnosti o kojima je UNA već pisala.

Izborni ciklus u BiH se odvija na svake godine, u ravnomernoj smeni opštih i lokalnih izbora koji se uvek održavaju prve nedelje oktobra.

Na ovogodišnjim izborima birana su tri člana Predsedništva BiH, 42 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsednik i potpredsednik Republike Srpske, 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te poslanici za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (98 poslanika) i zastupnici za kantonalne skupštine u Federaciji BiH.

Ukupno je na izborima sudelovalo 127 političkih subjekata: 72 političke stranake, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

Biralo se na 5.903 biračka mesta i u 15 država sveta.

Građani BiH mogli su da glasaju u Srbiji u Ambasadi BiH u Beogradu gde je za glasanje bilo prijavljeno 106 birača.

Sledi izborna noć u kojoj ćemo saznati prve preliminarne rezultate koje će objavljivati Centralna izborna komisija, ali s obzirom na kompleksnost izbornog procesa u BiH konačne rezultate ćemo sigurno čekati još nekoliko dana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()