Zatvori u Sloveniji prenatrpani, popunjenost 130 odsto

Dodaje se i da zbog manjka zatvorskih službenika nema stalnog prisustva stražara već se vrše samo periodične kontrole,

30.01.2024. 07:18
  • Podeli:
zatvor pixabay (2)-63fa3843b0cec.webp Foto: Pixabay

Broj zatvorenika u slovenačkim zatvorima početkom ove godine premašio je 1.700, što je najveći broj od osnivanja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija 1995. godine, a prosečna popunjenost zatvora procijenjena je trenutno na više 130 odsto.Osim naglog povećanja broja zatvorenika, problem predstavlja i nedostatak  zatvorskog osoblja, prenosi Tv Slovenija.

Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ( Ursiks ) najveća prenaseljenost je u ljubljanskom zatvoru, gde je popunjenost nešto više od 204 odsto, a slede Maribor sa 163 odsto,  Celje 145 odsto, a u najvećem slovenačkom zatvoru u Dobu - 125 odsto.

Navodi se i da poseban teret predstavlja kategorija zatvorenika osuđenih zbog krijumčarenja ljudi, a čiji broj premašuje više od 50 odsto pritvorenih i oko 30 odsto osuđenih.

Prošle godine pritvor je određen za 514 krijumčara.

Izmenom Krivičnog zakona sredinom juna 2020. povećane su kazne za krijumčarenje stranaca u Sloveniju sa maksimalnih pet godina zatvora na kaznu zatvora od tri do 10 godina.

Dodaje se i da zbog manjka zatvorskih službenika nema stalnog prisustva stražara već se vrše samo periodične kontrole, a da su smanjene i noćne smene u pojedinim ustanovama.

Prema podacima Ursiks-a, sredinom decembra u slovenačkim zatvorima bilo je zatvoreno 755 stranaca iz 61 zemlje , od čega 728 muškaraca i 27 žena, što je tada predstavljalo nešto manje od 45 odsto zatvorenika.

Među zatvorenicima iz inostranstva u slovenačkim zatvorima na prvom mestu su državljani Rumunije, Srbije, BiH, Ukrajine, Moldavije, Hrvatske, sa Kosova i Metohije, Gruzije, Severne Makedonije i Turske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()