Završena sednica Predsedništva BiH: Cvijanović glasala protiv prijema Prištine u Savet Evrope

Cvijanović je za danas sazvala sednicu Predsedništva BiH

23.04.2024. 20:14
  • Podeli:
zeljka-cvijanovic-armin-durgut-pixsell.jpg Foto: Armin Durgut / Pixsell

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je na sednici Predsedništva BiH glasala protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope, dok je bošnjački član Denis Bećirović bio za, a hrvatski član Željko Komšić uzdržan.

Ona je rekla na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da je tražila da se Predsedništvo BiH izjasni o ovom pitanju s obzirom na zlouporebu institucija, Ustava i procedura kada je reč o odlučivanju.

Cvijanovićeva je navela da smatra da treba da bude negativan glas na Komitetu ministara Saveta Evrope 16. maja kada je reč o aplikaciji tzv. Kosova s obzirom na to da BiH nije priznala nezavisnost tzv. Kosova i na činjenicu da na političkom planu postoje akteri koji se ponašaju da to nije tako.

Cvijanović je istakla je na današnjoj vanrednoj sednici, koja je sazvana na njen zahtev, da je njena obaveza da upozori da BiH nije priznala tzv. Kosovo, te da stoga ne može podržati ni njegovo članstvo u Savetu Evrope ili bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji.

Srpski član Predsedništva je naglasila da nedavno glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope jasno pokazuje da se na spoljnom planu deluje mimo stavova sopstvenih institucija, a nažalost, to nije usamljeni slučaj, jer je takvo delovanje upravo sada primetno i u Generalnoj skupštini UN.

"O posljedicama po zemlju, unutrašnje povjerenje, zajednički rad mislim da je suvišno i govoriti", konstatovala je Cvijanović.

U Sarajevu je danas održana vanredna sjednica Predsjedništva na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda - stav Predsjedništva u vezi sa apliciranjem Kosova za članstvo u Savjet Evrope.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()