Radovanović: Lomljenje krsta je poruka Srbima da se ne vraćaju u Federaciju BiH

U Gornjoj Brijesnici 1991. godine je bilo 110 srpskih domaćinstava, ali su potom sve kuće do temelja srušene i nikada nisu obnovljene

18.03.2024. 15:26
  • Podeli:
lukavac, oštećen krst - 18 mart 2024 - foto Srna (2)-65f84e105b4a5.webp Foto: Srna

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović pozvao je nadležne organe Tuzlanskog kantona da otkriju počinioce skrnavljenja krsta na molitvištvu u selu Gornja Brijesnica kod Lukavca u FBiH.

Radanović je istakao da lomljenje krsta, koji je oštećen drugi put u poslednje tri godine, pokazuje istrajnost tih ljudi da spreče Srbe da izražavaju svoja verska osećanja.

On je naveo da je ovaj incident prijavljen MUP-u Tuzlanskog kantona, ali da nema saznanja da je neko priveden, niti da su sprovedene radnje na utvrđivanju počionica krivičnog dela izražavanje verske i nacionalne netrpeljivosti, za šta je propisana kazna od jedne do 10 godina zatvora, kao i zbog sprečavanja povratka.

Radanović je podsetio da je u Gornjoj Brijesnici 1991. godine bilo 110 srpskih domaćinstava i da su sve kuće do temelja srušene i nikada obnovljene.

"Lomljenjem krstova šalje se poruka Srbima da ne treba da dolaze i obilaze svoje kuće i imanja", rekao je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Foto: Srna

Radanović je u izjavi za Srnu podsetio na događaj 14. januara, za Mali Božić, kada su Srbi posetili groblje u Matićima, dok je nekoliko stotina okupljenih lovaca pokušalo da ih spreči u toj nameri, sa obrazloženjem da oni tu love divljač.

On je dodao da su, uprkos zahteva upućenog MUP-u da se zabrani ulazak lovaca u privatne posede bez odobrenja, lovci nastavili da ulaze.

Radanović je podsetio da je prošle godine u susednom mestu Tumare učinjeno više krivičnih dela protiv života i imovine.

Foto: Srna

On je pozvao nadležne organe Tuzlanskog kantona da preduzmu sve radnje da se otkriju počinioci, ali je izrazio sumnju da će bilo ko odgovorati za ova krivična dela.

"U opštini Lukavac imamo loša iskustva, jer nikada niko nije procesuiran, niti je šta preduzeto nakon više napada na Srbe i njihovu imovinu. Do sada smo imali negativna iskustva i zbog toga sam skeptičan da će bilo šta biti preduzeto", istakao je Radanović.

Krst na molitvištvu u selu Gornja Brijesnica, koje pripada Lukavcu u FBiH, oštećen je proteklog vikenda, drugi put u poslednje tri godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()