Seizmolozi posle potresa u Crnoj Gori govore za UNU: Šta očekivati u Srbiji i šta treba da naučimo

Zemljotres se osetio u Srbiji, Hrvatskoj, Hercegovini, a posle glavnog udara usledilo je još njih šezdeset manjih

Autor: Tijana Škodrić
14.03.2024. 20:04
  • Podeli:

Zemljotres jačine 5,3 stepeni Ritherove skale pogodio je Crnu Goru jutros oko 4 časa ujutru. Epicentar je bio tridesetak kilometara od Nikšića, na planini Golija. Žarište je locirano na dubini od 16 kilometara.

Zemljotres se osetio u Srbiji, Hrvatskoj, Hercegovini. Nakon glavnog udara usledilo je čak šezdeset naknadnih potresa.

Zemljotres se osetio i u jugozapadnoj Srbiji - u Kraljevu, Novom Pazaru, Priboju i Prijepolju. Pomeranje tla primetili su i stanari  na višim spratovima pojedinih zgrada u Beogradu, što je najdalje gde se zemljotres osetio.

Seizmolozi upozoravaju da posle zemljotresa te jačine obično sledi serija manjih potresa

"Na osnovu toga znamo da će sada u narednim mesecima čak trajati naknadni udari ovog zemljotresa. Oni će imati sve niže magnitude tako da ne treba očekivati veliku štetu", ističe za UNU seizmološkinja Ana Mladenović.  

Na crnogorskim putevima ima odrona, dok je najviše štete bilo tamo gde je epicentar, na Goliji.

"Ovo seizmično područje jeste poznato od ranije, i tamo se recimo između 2010. i 2011. godine dešavala serija zemljotresa", kaže Mladenović.

Opreznost je potrebna tokom ovakvih situacija, ali nema mesta panici.

"Svi mi treba da naučimo da živimo sa prirodnim pojavama, zemljotresi su se ranije dešavali i desavaće se i u budućnosti. Generalno u poslednja dva meseca vrlo je malo pojačana seizmičnost što se tiče teritorije Crne Gore, malo je više pojačana u samom regionu", kaže za UNU seizmolog Srđan Ceković.

Na teritoriji Srbije ne očekuju se posledice zemljotresa, koji je prema rečima stručnjaka nastao zbog povlačenja Jadranske mikroploče ispod kontinenta i da se može okarakterisati kao jak potres.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()