Stručnjaci posle trovanja u Aleksincu: Za bezbednost na radu su odgovorni i direktor i zaposleni

Prema Zakonu, zaposleni ima pravo da odbije da dođe na posao i da ne snosi nikakve konsvekvence, ako mu je ugroženo zdravlje

19.01.2024. 21:52
  • Podeli:
fabrika magna - foto Printscreen RTS-65a988ca95f1a.webp Foto: Printscreen/RTS

Za bezbednost i zdravlje na radu odgovorni su svi, od direktora kompanije do organizatora, ali i zaposleni, rekla je danas za Tanjug ekspert za bezbednost i zdravlje na radu Vera Trefalt Božić povodom masovnog trovanja radnika u fabrici Magna u Aleksincu, naglasivši da radnici u slučaju da uoče neposrednu opasnost po zdravlje na radnom mestu mogu da odbiju dolazak na posao. 

Ona je istakla da tokom svog tridesetogodišnjeg rada nije svedočila ovako masovnom trovanju i da  stoga ne može da govori o tome ko je tačno odgovoran, već da će to utvrditi inspekcija rada i druge nadležne institucije tokom istrage. 

"Jako je važno da naglasimo da Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu postoji unazad 100 godina i da je nedavno promenjen i usklađen sa direktivama EU. Zakon je dobar, ali pored zakona postoje i brojni propisi koji regulišu svašta na nekom radnom mestu", rekla je Trefalt Božić. 

Postoje i dokumenti procene rizika na nekom radnom mestu, dodala je i istakla da je važno, pored toga što svi ti zakoni i propisi postoje, insistiranje na njihovom sprovođenju i poštovanju. 

Na pitanje da li su radnici u fabrici Magna koji su se otrovali drugog dana, odnosno dan nakon prvog masovnog trovanja mogli da odbiju da dođu na posao, Trefalt Božić je odgovorila potvrdno. 

"Prema Zakonu, zaposleni ima pravo da odbije i da ne snosi nikakve konsvekvence, ako mu je ugroženo zdravlje. Mislimo na odeđeni sektor, prostor. Kao što je ovde bio slučaj. Ako je masovno trovanje u okviru tog pogona, može da odbije da radi i kaže da ne želi da radi jer mu je neposredno ugroženo zdravlje", rekla je ona. 

Nadovezujući se na ovaj slučaj i uopšte činjenicu da broj povreda na radu ne opada, Trefalt Božić je ukazala na to da se prema zvaničnim podacima u "povrede na radu" svrstavaju i one povrede koje su nastale na putu do, i sa posla. 

"Godišnje je oko 1.000 teških povreda na radu, 45 do 50 smrtnih, kolektivnih je nešto manje - 15, 16,  a lakih ima veliki broj. Kada govorimo o teškim povredama, govorimo o građevini. Što se uzroka tiče - pitanje je sprovođenje propisa, zakona i mera ali i od strane poslodavaca, neposrednih nadređenih, direktora, menadžmenta, organizacije ali i samog radnika", rekla je Trefalt Božić. 

Direktori kompanija, organizatori, rukovodioci i oni koji su zaduženi za bezbednost i zdravlje na radu, dodala je, često uvođenje mera i propisa smatraju za trošak, a ne deo poslovanja i to je potrebno promeniti. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()