Suđenje trojici uhapšenih u slučaju Banjska: Izjašnjavanje odloženo za oktobar

Pojavljivanje optuženih pred sud pratile su i jake mere policijskog obezbeđenja.

25.09.2024. 12:22
  • Podeli:
kosovska policija banjska dopisništvo kim tanjug (2)-6514065fa0f1d.webp Foto: Dopisništvo KiM/Tanjug

Trojici Srba uhapšenih tokom sukoba u Banjskoj prošle godine a zatim optuženih za terorizam i rušenje ustavnog poretka, počelo je suđenje u Osnovnom sudu u Prištini, ali je čitanje optužnice i njihovo izjašnjavanje odloženo na zahtev branilaca, zbog administrativnih propusta.

Branioci trojice uhapšenih tražili su odlaganje ročišta jer su im dokumenta dostavljena početkom ove nedelje u elektronskom obliku, kao i optužnica koja ima 158 stranica, te nisu nisu bili u stanju da branjenicima pruže pravne savete.

Uprkos protivljenju tužioca, sudija je uvažio zahtev branilaca optuženih.

Tokom oružanog sukoba grupe naoružanih srpskih civila i policije u Banjskoj 24. Septembra prošle godine, uhapšeni su Vladimir Tolić, Blagoje Spasojević i Dušan Maksimović. Pored njih na optužnici tužilaštva u Prištini, podignutoj ovog meseca, nalaze se još 42 optužena. Svi su van domašaja pravosudnih organa u Prištini.

Sudija u slučaju Arben Hoti je na početku pripremnog ročišta pročitao imena svih optuženih. Prvi među njima je Milan Radoičić. Tužilac je predložio suđenje u odsustvu.

Branilac Blagoja Spasojevića, advokat Ljubomir Pantović izrazio je mišljenje da je optuženima u bekstvu nemoguće suditi u odsustvu, pozivajući sudiju da odlučio o tome.

Advokat oštećenih Arijanit Koci, međutim, kaže da postoje uslovi da se suđenje održi, ipak prepuštajući sudu da donese odluku.

Sudija Hoti je najavio da će pravno mišljenje o suđenju u odustvu zatražiti od Vrhovnog suda u Prištini.

Nastavak suđenja trojici optuženih, sudija je zakazao za 9. Oktobar.

Prvo izvođenje trojice Srba pred sud, izazvalo je veliku pažnju, kako medija na srpskom, tako i na albanskom. Pojavljivanje optuženih pred sud pratile su i jake mere policijskog obezbeđenja.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()