Svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije: Đorđe, Viktor, Milica i Dijana dobili sablje

Najboljima studentima u klasi Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić uručene su sablje sa posvetom.

09.09.2023. 11:37
  • Podeli:

Svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije održana je danas od 11 časova ispred Narodne skupštine. Prve oficirske činove dobilo je 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. 

Od 175 najmlađih potporučnika destoro je iz Oružanih snaga BiH, dvojica su oficiri MUP-a Republike Srpske, a tu su i 27 mladića i devojaka devete klase Vojnomedicinske akademije.

Svečanoj promociji najmlađih oficira prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a on je uručio počasne sablje za četvoro najistaknutijih kadeta i najmlađih potporučnika. Pre samog početka svečanosti, pukovnik Vojske Srbije Srđan Blagojević predao je raport predsediku Aleksandru Vučiću. 

Svečanost je zvanično počela iznošenjem kadetske zastave i intoniranjem himne "Bože pravde". Rektor Univerziteta odbrane Srbije brigadni general Boban Đorović održao je pozdravni govor kadetima koji su primili oficirski čin.

Najboljima studentima u klasi Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić uručene su sablje sa posvetom. Prethodnih godina uručivani su i pištolji, ali to ove godine nije slučaj.

Potporučnik Pešić obratio se okupljenima na platou ispred Doma Narodne Skupštine u ime najboljih kadeta Vojne Akademije i VMA poručivši da "nema toga što se za otadžbinu ne može dati."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se potporučnicima, govoreći iz, kako je rekao, srca, a ne iz glave, znajući kakvo je breme pred njima.

"Lepo je i časno biti vojnik Vojske Srbije i služiti otadžbini, ali taj posao vam neće biti lak, u stvari sećaćete se školovanja kao najlepših godina svog života. Hvala vam što ste odgovorno tome pristupili i hvala vam što možemo mnogo toga da očekujemo od vas i tražimo, hvala vam što vam nije bilo teško da po kiši, suncu, vetru i snegu obavljate ne lake zadatke, uvek otadžbinu stavljajući ispred sebe", rekao je Vučić.

Rekao je da je veliko breme pred njima zbog situacije u svetu i regionu za koju, kako je istakao, nismo ni krivi ni dužni.

"Mi vojsku gradimo i školovali smo vas da budete odvraćajući faktor za svakoga ko misli da mu je Srbija lak plen. Zato vojske postoje i ulažemo u vojsku više nego ikada", poručio je Vučić.

Najmlađim oficirima Vojske Srbije poručio je da moraju uvek i u svakom trenutku da budu spremni da zaštite svoju otadžbinu.

"Ne postoji oružje i oruđe jače od vašeg uma i vašeg srca", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Sto četrdeset četvrta klasa pitomaca Vojne akademije diplomirala je procečnom ocenom 8,05 dok su diplomci VMA studije završili sa prosečnom ocenom 9,00.

Uz zvuke "Marša na Drinu" novi potporučnici Vojske Srbije marševskim korakom napravili su krug ispred platoa kod Skupštine Srbije. Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički“ izveo je numeru “Oj Srbijo, mila mati".

Nakon svečanog defilea usledio je nalet helikoptera MI-35 nad centrom grada. Beograđani i posetioci naše prestonice imaju priliku da vide i nalete migova 29.

Na platou ispred Skupštine Srbije izveden je i prigodan kulturno-umetnički program ansambla "Stanislav Binički" i KUD "Kopaonik". Novi potporučnici Vojske Srbije horski su otpevali "Marš na Drinu".

Pilot major Nikola Mihajlović pozdravio je tokom naleta najmlađe oficire Vojske Srbije, poručivši im da služe časno i čuvaju ponos svoje otadžbine.

"Živela Srbija", poručio je major Mihajlović.

Zbog ove svečanosti kao i "Beograd prajda 2023" i "Opere na vodi", došlo je do izmena u režimu rada linija javnog gradskog preduzeća.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()