Agencija za atomsku energiju objasnila kako nastaje efekat 'prljave bombe'

'Prljava bomba' ne mora zapravo da bude prava bomba

26.11.2022. 12:24
  • Podeli:
Zaporožje Ukrajina nuklearna elektrana reuters.jpg Foto: Reuters

Ukoliko artiljerijski projektil pogodi kontejner sa iskorišćenim gorivom na teritoriji Zaporoške nuklearke, to može da dovede do efekta „prljave bombe“, izjavio je zamenik direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rukovodilac odeljenja za nuklearnu energiju Mihail Čudakov.

„Ako na teritoriji nuklearke postoji iskorišćeno gorivo koje se čuva na suvom, u betonskim kontejnerima, dovoljno je da artiljerijska raketa padne tu i dobiće se efekat 'prljave bombe'. Nema potrebe tražiti bombu u formi bombe“, objasnio je on na marginama foruma „Atomekspo“ u Sočiju, prenosi Sputnjik.

On je, istovremeno, dodao da u IAEA ne razmatraju izmene u bezbednosnim zahtevima za Zaporošku nuklearku u cilju sprečavanja vanrednih situacija koje bi prouzrokovao ljudski faktor.

Čudakov je istakao da usvojeni akti podrazumevaju da se ratna dejstva ne vode protiv teritorija i nuklearnih elektrana, kao ni hemijskih objekata.

„Prljava bomba“ je inače kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. 

Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()