Ambasador SAD: Oko 10.000 američkih vojnika raspoređeno u Poljskoj

Oni se obučavaju i učestvuju u vežbama zajedno sa poljskom vojskom

11.03.2024. 20:53
  • Podeli:
Vojska SAD_Američka vojska_U.S. Army_Foto Tanjug_AP Photo_Ahn Young-joon (2)-6419d1db7c4a4.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Ahn Young-joon

SAD su rasporedile više od 10.000 svojih vojnika u Poljskoj, izjavio je danas američki ambasador u Varšavi Mark Bžežinski u intervjuu novinskoj agenciji PAP.

"U ovom trenutku, više od 10.000 američkih vojnika stacionirano je širom Poljske. Oni se obučavaju i učestvuju u vežbama zajedno sa poljskom vojskom", rekao je američki diplomata, prenosi TASS.

Bžežinski je takođe rekao da su tenkovi Abrams, borbeni avioni F-16 i raketni sistemi HIMARS, naoružanje koje su isporučile SAD, "veoma važni za odbrambenu sposobnost Poljske i Severnoatlantske alijanse“.

SAD su do februara 2022. godina u Poljskoj imale oko 5.000 vojnika, a posle toga su udvostručile svoj vojn kontingent.

U martu 2023. godine poljsko ministarstvo odbrane objavilo je da će Poljska postati domaćin prvoj stalnoj bazi američke vojske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()